Binnenland
KRO-NCRV

Functie-eis nieuwe landbouwminister: 'Nieuwe denker die boeren meeneemt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Functie-eis nieuwe landbouwminister: 'Nieuwe denker die boeren meeneemt'

"Het moment waarop hij vertrok was onverwacht, maar eigenlijk was voor mij elke dag onverwacht dat hij er nog zat", zegt journalist Kees Boonman bij Stand.nl. Voor Boonman was het vanaf het begin af aan al duidelijk dat Staghouwer ongeschikt was voor deze functie.

Minister Staghouwer gooide de handdoek in de ring. Hij vindt zichzelf niet de juiste persoon, maar wie is dat wel? Moet de nieuwe minister een boer zijn, een technocraat of een politiek zwaargewicht? Bij Stand.nl vandaag de stelling: 'de nieuwe Minister van Landbouw moet een boerenachtergrond hebben.'

"Je moet communiceren, je moet weten wat politiek is en je moet zorgen dat je goede mensen om je heen hebt. Maar niet mensen die het werk van je overnemen en je onder curatele stellen", zegt Kees Boonman over de keuze van een opvolger van Staghouwer.

'Aftreden verstandiger dan blijven doormodderen'

Fred Teeven, voormalig staatssecretaris Veiligheid en Justitie, vindt dat je je als bewindspersoon open moet stellen voor tegenspraak van je ambtenaren. "Daarmee komt er heel veel creativiteit los." Teeven is verbaasd over de aantijgingen in de pers dat het ministerie van Landbouw lastig zou zijn, en niet creatief. "De secretaris-generaal van dit ministerie heb ik leren kennen als een hele inventieve vent, die echt wel wat heeft meegemaakt."

"Ik denk dat het er ook in hoge mate van afhangt of je de bewindspersoon een beetje aan de gang kan krijgen, en of hij na de inwerkperiode ook de inhoud onder de knie kan krijgen." Refererende aan Staghouwers aftreden, stelt Teeven dat als de synergie (met de ambtenaren) na een half jaar niet goed blijkt te zijn "dit misschien een verstandiger keus is dan blijven doormodderen."

Niet alleen dingen van boeren afpakken

Emeritus-hoogleraar ecologie Louise Vet vindt niet dat de nieuwe minister per definitie een boerenachtergrond moet hebben. "Zolang hij of zijn maar goede kennis van zaken heeft." Vet vindt dat de nieuwe minister veel meer op regioniveau - en in kansen moet denken. "Het is niet alleen maar een stikstofprobleem of een boerenprobleem. We moeten naar een goed perspectief voor de boeren om over te schakelen naar een houdbare landbouw."

Vet pleit voor een keuze voor een hele nieuwe vorm van landbouw, en ziet graag een 'nieuwe denker', "met een positieve insteek waarmee je de boeren meeneemt. Niet dat je de boeren dingen afpakt en alleen kijkt naar het uitkopen van bedrijven. Maar dat je bijdraagt aan een beter verdienmodel voor die boeren." Vet noemt hierbij de naam van oud Landbouwminister Cees Veerman. “Of hij wil of kan, dat weet ik niet.”

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie