Binnenland
WNL

FNV eist loonsverhoging van tenminste 13,6 procent

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. FNV eist loonsverhoging van tenminste 13,6 procent

De inflatie waar Nederland het afgelopen jaar onder gebukt is gegaan, moet volledig worden gecompenseerd door de werkgevers. Dat is de inzet van de FNV. "Deze hoge inflatie kan maar één rechtvaardig antwoord hebben: compensatie", aldus voorman Tuur Elzinga in Sven op 1 op NPO Radio 1.

De inflatie van 13,6 procent ten opzichte van een jaar geleden, rechtvaardigt volgens de vakbond dus een even grote loonsverhoging. "En het liefst automatisch", voegt Elzinga toe. "Plus nog een beetje meer op het moment dat de arbeidsproductiviteit stijgt."

Energierekening

De loonsverhoging is niet de enige eis die de vakbond deze week op tafel legde. Elzinga pleit eveneens voor een maximum op de energierekening vanuit overheidswege en een verhoging van het minimumloon naar 14 euro per uur. Naar eigen zeggen een stijging van pakweg 30 procent. "Dat hebben mensen echt nodig om rond te kunnen komen", stelt Elzinga.

Volgens de voorman kunnen veel sectoren die verhoging prima ophoesten. "Dat we dan in een loonprijsspiraal terecht zouden komen, is een spookverhaal. De winstgevendheid van bedrijven is namelijk erg hoog. Bijvoorbeeld de supermarkten hebben recordwinsten
gemaakt en hebben een prima buffer."

Voorzitter FNV Tuur Elzinga (2 september 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie