Politiek
WNL

LTO en Agractie verrast door vertrek Staghouwer, Van der Plas (BBB) vond hem ongeschikt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. LTO en Agractie verrast door vertrek Staghouwer, Van der Plas (BBB) vond hem ongeschikt

Voorzitter van landbouworganisatie LTO Nederland Sjaak van der Tak is verrast door het plotselinge vertrek van landbouwminister Henk Staghouwer. Maar "ik wist wel dat hij worstelde met de vraag of hij perspectief kon schetsen voor de boeren", aldus Van der Tak in het radioprogramma WNL Haagse Lobby.

Video niet beschikbaar

Volgens Van der Tak slaagde Staghouwer er niet in om leiding te nemen in de zoektocht naar een oplossing voor de stikstofcrisis. "Staghouwer deed veel werkbezoeken, maar na al die gesprekken moet je ook durven een lijn uit te zetten." Dat deed Staghouwer niet, aldus de LTO-voorman. "Hij vond zichzelf daar blijkbaar niet de juiste man voor."

Staghouwer maakte zijn aftreden maandagavond bekend. Hij benadrukte in een verklaring dat "boeren en vissers zekerheid nodig" hebben. De landbouw staat met de stikstofdoelen voor een enorme omslag, aldus de bewindsman. Hij zei dat hij tot de conclusie is gekomen dat hij niet de juiste persoon is om leiding te geven aan de opgaven die er liggen.

"Als minister moet je een lijn uitzetten en daar ook voor gaan staan", benadrukt Van der Tak, die denkt dat het gezag van Staghouwer is aangetast nadat de Tweede Kamer niet akkoord ging met zijn eerste perspectiefbrief voor boeren tijdens het stikstofdebat van 23 juni. "Dat was een debacle", stelt Van der Tak.

De landbouworganisatie wil dat er snel een nieuwe minister van Landbouw wordt benoemd. Van der Tak wijst erop dat in de schaduw van de stikstofcrisis ook vraagstukken over onder meer waterkwaliteit en klimaat spelen. "Wij wensen een minister die voor de landbouw staat, voor de landbouw opkomt en richting geeft."

'Kleurloos persoon'

Ook voorzitter van de boerenactiegroep Agractie Bart Kemp zag het vertrek van Staghouwer niet aankomen, maar vindt zijn aftreden wel verklaarbaar. "Hij is al een keer door de Kamer naar huis gestuurd omdat de perspectiefbrief ondermaats was. Nu waren die geruchten er weer."

"Het is voor hem ondoenlijk gebleken om binnen de tijd perspectief te geven. Daarop is zijn voorganger Carola Schouten ook niet verder gekomen", zegt Kemp, die vreest voor “enorme vertraging” voor het stikstofdossier door het vertrek van Staghouwer. "De teneur is dat we van de regen in de drup zijn geraakt."

Volgens Kemp is Staghouwer “een beetje een kleurloos persoon. Wij hebben hem niet kunnen betrappen op een visie over waar het naartoe moet met de landbouw”, besluit hij. Op twitter schrijft Agractie dat Staghouwer voor een “onmogelijke opgave” stond, namelijk “perspectief creëren tégen de marktwerking en internationale verdragen in”.

'Kon baan niet aan'

Fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging Caroline van der Plas denkt dat de boerenprostesten niets te maken hebben met het aftreden van de CU-bewindsman. "Hij kon deze baan niet aan. Voor de persoon Staghouwer vind ik het heel naar, maar als minister is hij niet capabel gebleken voor deze zware opgave", zegt Van der Plas.

Het Kamerlid vermoedt dat het kabinet en Staghouwer "in goed overleg" hebben besloten om uit elkaar te gaan. Daarvoor is op dit moment niets bekend.

‘Remkes te veel macht’

Van der Plas vreest dat door het vertrek van Staghouwer stikstofbemiddelaar Johan Remkes meer macht krijgt. "Vooropgesteld: ik vind het heel bizar dat Remkes steeds gevraagd wordt als er problemen zijn. Remkes is een troubleshooter geworden van alle fouten die in het kabinet worden gemaakt. Ik vind het wel zorgelijk dat dit kabinet niet zelf zaken kan oplossen."

Volgens haar heeft Remkes inmiddels “een grotere rol” binnen het stikstofdebat dan op voorhand de bedoeling was. "Hij zou als een soort gespreksleider optreden tussen regering en boeren, maar inmiddels is hij een heilige graal geworden", aldus de BBB-voorvrouw.

WNL Haagse Lobby podcast

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie