Politiek
KRO-NCRV

Prijsstijging van Schouten geen goed idee: 'Mensen worden gestuurd naar ongezonder gedrag'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Prijsstijging van Schouten geen goed idee: 'Mensen worden gestuurd naar ongezonder gedrag'

Ons eten wordt duurder. Uit cijfers van het CBS bleek vandaag dat de prijs de afgelopen maand met 3,8 procent is gestegen. Maar minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) zegt vandaag juist dat ons eten duurder moet worden en dat de landbouw op de schop moet. Hoogleraar Jaap Seidell is het daar niet helemaal mee eens.

Volgens minister Schouten moeten prijzen omhoog zodat boeren meer verdienen en omdat het milieu te zwaar belast wordt. Maar de oplossing ligt voor Seidell niet bij het belasten van ál het voedsel. "Niet al het voedsel heeft dezelfde milieudruk en dezelfde landbouweffecten", zegt hij in Spraakmakers. "Met name de prijs van groenten en fruit is de afgelopen twintig jaar enorm gestegen, met zo’n 40 procent. En de prijs van suiker is 20 procent procent gedaald."

De bonussen zijn ongezond

De hoogleraar gelooft dat er bij een groot deel van de mensen een prijsstijging zowel qua gezondheid als financieel een grote impact heeft. "Omdat gezonder eten duurder wordt en ongezonder niet, en soms zelfs goedkoper, worden mensen eigenlijk gestuurd naar ongezonder voedingsgedrag."

Groenten en fruit-consumptie is de afgelopen twintig jaar niet omhoog gegaan. Dat ligt volgens hem aan de prijzen in supermarkten. Seidell: "80% van de aanbiedingen: de koopjes, de bonussen en de grootverpakkingen, zitten in de ongezonde zaken. Mensen die écht op hun centen moeten letten zijn steeds meer geneigd om ongezond eten te kopen."

Suikertaks

Hij vertelt over een experiment, gehouden door de Academie van Wetenschappen, waar groenten 25% goedkoper werden gemaakt in een paar dorpen met maar één supermarkt, en voor mensen met een laag inkomen. Het resultaat: gezinnen namen per week ongeveer 1 kilo meer groenten mee naar huis.

We zouden volgens de hoogleraar een voorbeeld moeten nemen aan Engeland. Daar zit enkel op luxeproducten en ongezonde voeding een BTW, en voor noodzakelijke levensbehoeften niet. "Dat heeft aantoonbaar geleid tot minder suiker in producten, maar ook tot inkomens voor de overheid. En die hebben ze weer besteed aan het gezonder maken van schoolomgevingen. Op die manier win je zonder veel protest op allerlei fronten."

De prijs van ons voedsel

Ster advertentie
Ster advertentie