Politiek
EO

Plan voor vakantievluchten vanaf Twente Airport gekraakt: 'Koekoek'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Plan voor vakantievluchten vanaf Twente Airport gekraakt: 'Koekoek'

Als het aan VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis ligt, krijgt Twente een internationaal vliegveld. Barry Overink van Burgerbelangen Enschede is enthousiast over Twente Airport, maar GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger vindt het plan 'bizar'.

Vakantievluchten vanaf Twente Airport?

In Dit is de Dag sprak Kröger haar ongenoegen uit over het plan. "Het is toch bizar dat je tijdens een klimaatcrisis een nieuw vliegveld opent?", zegt ze. Ze vergelijkt Enschede met Lelystad, wat tot nu toe ook nog niet echt van de grond is gekomen.

Overink wijst erop dat Twente Airport, wat tussen Enschede, Hengelo en Oldenzaal in ligt, niet nieuw is maar er al ligt. Er is volgens hem dus geen sprake van het openen van een nieuw vliegveld, maar van een andere verdeling van vluchten: "We willen ook niet méér gaan vliegen, maar de verdeling in het land wordt anders. Als wij dingen kunnen overnemen, komt er niet per saldo iets bij."

Kröger denkt dat het wél gaat leiden tot meer vluchten, omdat regionale vliegvelden vaak niet winstgevend zijn: "Op het moment dat je een verliesgevende operatie in leven houdt, dat zie je ook op Eelde (bij Groningen, red.) en Maastricht Aachen Airport, dan komt er toch druk op meer vluchten", zegt ze.

Münster

Gemeenteraadslid Overink merkt dat er veel vraag is naar vliegvakanties, ook onder Twentenaren. Hij heeft daar verder geen oordeel over, maar wil graag aan die vraag beantwoorden. "Ik zet me in voor de belangen van de inwoners van Enschede. Voor een sterke economie en een goede bereikbaarheid", zegt hij.

Vliegvakanties zijn echter al best bereikbaar voor inwoners van Enschede: op zo'n 80 kilometer afstand van de stad ligt een vliegveld in Duitsland: Flüghafen Münster-Osnabrück. Kröger ziet veel meer in een treinverbinding tussen Enschede en dat vliegveld. "Dat is ook goed voor het internationale treinverkeer."

Niet alleen GroenLinks is kritisch op het plan. Onder anderen de coalitiegenoten van de VVD - D66, CDA en de ChristenUnie - zijn dat ook.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie