Economie
EO

Topman bouwgigant Ballast Nedam: 'Verlaag belasting op nieuwbouwhuizen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Topman bouwgigant Ballast Nedam: 'Verlaag belasting op nieuwbouwhuizen'

In het streven om de komende tien jaar een miljoen huizen te bouwen, is er een btw-verlaging nodig op nieuwbouwhuizen. Dat zegt Onno Dwars, ceo van bouwbedrijf Ballast Nedam Development. "Help ons nou door dit moment heen", zegt hij in Geld of je Leven.

Topman Ballast Nedam over de impasse op markt voor nieuwbouwhuizen

Op dit moment geldt er een belastingtarief van 21 procent die kopers betalen. Dit is hoger dan bij bestaande huizen, waar kopers overdrachtsbelasting betalen. Als die 21 procent omlaag gaat, zullen er meer huizen worden gebouwd, zegt Dwars.

"Nieuwbouw moet aan hogere eisen voldoen dan vroeger en dat is kostprijsverhogend", aldus de directeur. "We bouwen energieneutraal, we bouwen klimaatadaptief. Hiermee lossen we het klimaatprobleem op en houden we de energierekening betaalbaar, dus daar past een lager btw-tarief bij, zodat je kunt blijven bouwen", aldus de bouwbaas.

Dwars spreekt tegen dat de overheid hier geld op verliest. "Als er met 21 procent niet gebouwd wordt, hef je 21 procent over niks", zegt hij.

Vooralsnog wil de overheid er niet aan, maar Dwars denkt dat het in de nabije toekomst wel anders kan zijn. "Er komt wel wat aan, maar wat precies, weet ik ├ęcht niet." Hij vindt sowieso dat er geld nodig is, want de miljoen woningen die minister Hugo de Jonge gaat bouwen, gaan we niet halen, vreest hij. "Maar het is goed dat we de lat hoog leggen."


Beleggers

Door toename van productiekosten van bijvoorbeeld bouwmaterialen, wordt het moeilijker om huizen te verkopen, zegt Dwars. Dit heeft ook zijn weerslag op grote beleggers, zoals pensioenfondsen, die vaak grote bouwprojecten financieren. "Er wordt vaak negatief gesproken over beleggers, maar we hebben ze echt nodig om grote projecten te bouwen", zegt hij.

Hiermee bedoelt hij projecten van meerdere honderden woningen. "Anders vallen we terug op kleinere projecten van twintig, dertig woningen. We waren net de stap aan het maken naar projecten van twee-, driehonderd woningen." Pensioenfondsen en andere beleggers zouden ook binnenboord kunnen worden gehouwen met een lager btw-tarief.

Ballast Nedam is met zo'n 50 bouwprojecten een grote speler in de nieuwbouw.

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie