Binnenland
EO

Moet het ouderwetse bejaardenhuis terug? 'Nee, dat willen mensen niet meer'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet het ouderwetse bejaardenhuis terug? 'Nee, dat willen mensen niet meer'

Honderden ziekenhuisbedden worden bezet door oudere patiënten die eigenlijk geen ziekenhuiszorg meer nodig hebben, bleek afgelopen week na een rondgang van het AD. Er zijn te weinig plekken in verpleeghuizen of revalidatiecentra, waardoor ze niet door kunnen stromen. Wordt het niet tijd om het bejaardenhuis in ere te herstellen? Nee, zeggen deskundigen in Dit is de Dag.

Wat te doen tegen 'verkeerde bedden' in het ziekenhuis?

Het probleem is best nijpend, vertelt Esther Peters, capaciteitsmanager bij het Maastricht UMC. "Van de 450 klinische bedden worden er 52 bedden bezet gehouden door mensen die eigenlijk medisch uitbehandeld zijn", vertelt ze. Dit zijn mensen die zorg nodig hebben, maar geen ziekenhuiszorg. Ze zouden naar een verpleeghuis of revalidatiecentrum moeten, maar daar is geen ruimte. Ook thuis verzorgd worden door middel van thuiszorg kan niet, want ook daar is een tekort, vertelt Peters.

"Dit is niet alleen duur, maar ook zonde, want er is een heleboel inhaalzorg uit de Covid-tijd die wij moeten leveren. Die ruimte zou je graag beschikbaar stellen aan patiënten die dat hard nodig hebben", aldus de capaciteitsmanager.

Bejaardenhuizen terug?

Hoe is dit probleem op te lossen? JA21-Kamerlid Nicki Pouw-Verweij deed onlangs in Dit is de Dag een pleidooi voor de terugkeer van het bejaardenhuis. Hier kunnen meer mensen naartoe, zodat ze niet in het ziekenhuis hoeven te blijven. Vertegenwoordigers van ouderen zijn hier echter niet voor te porren. "Ik denk niet dat we terug willen naar de ouderwetse bejaardenhuizen...", zegt Anneke Sipkens van ouderenbond ANBO. "Dat is een hele dure oplossing en we weten dat mensen langer thuis willen blijven wonen en in hun eigen omgeving goed ouder willen worden."

Ook het onafhankelijke Kamerlid Liane den Haan, in 2021 nog gekozen namens 50PLUS, vindt het geen goed idee. Ze ziet veel meer in 'kleine woonzorgvormen': seniorenwoningen waar zorg dichtbij is. "Mensen willen hun eigen regie houden", stelt ze.

Sipkens ziet het ook zo: mensen willen graag naar eigen seniorenwoningen, maar willen bijvoorbeeld wel nog zelf kunnen koken. In een bejaardenhuis kon dat niet. Dit kan door middel van geclusterd wonen, zoals in hofjes vroeger, waarin mensen dicht bij elkaar wonen, gemeenschappelijke ruimtes hebben, maar wel hun eigen voordeur: "Zo kunnen mensen elkaar ontmoeten en naar elkaar omzien en kan er ook zorg geleverd worden als dat nodig is."

Peters ziet ook een oplossing in coördinatie: als je iemand gaat opereren, moet er alvast een bed worden 'gereserveerd' in een revalidatiecentrum. Volgens haar is hier veel winst te boeken.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie