Politiek
KRO-NCRV

D66 wil hoorzitting over veiligheidsrisico's 5G-netwerk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. D66 wil hoorzitting over veiligheidsrisico's 5G-netwerk

De politiek moet na de zomer nader onderzoek doen naar de mogelijke veiligheidsrisico's van het uitbesteden van het 5G-netwerk aan toeleveranciers uit China of andere landen die bedrijfsspionage niet schuwen. En dan in de vorm van een parlementaire hoorzitting met betrokken 'cyber security'-experts. Pas dan dient het kabinet een knoop door te hakken over het 5G-netwerk.

Deze voorwaarde geeft D66 Kamerlid Kees Verhoeven als 'huiswerk' mee in het radio1-programma 1 Op 1 tijdens het zomerreces aan minister Grapperhaus en de rest van het kabinet.



Verhoeven ging verder in op het achterhouden door het ministerie van Justitie en Veiligheid van een advies van de inlichtingendiensten AIVD en MIVD over het 5G-netwerk. Dit advies werd in eerste instantie niet verstuurd naar de Tweede Kamer door minister Grapperhaus, terwijl dat wel had gemoeten volgens Verhoeven. In dit advies dringen de veiligheidsdiensten AIVD en MIVD erop aan dat het Chinese Huawei geweerd zou moeten worden uit de kern van telecomnetwerken.

Inmiddels ligt er een pakket aan maatregelen, met strenge voorwaarden en eisen, opgesteld door een taskforce waar de AIVD deel van uitmaakt. D66 kan zich hierin vinden. "De veiligheidseisen moeten hoog en zwaar zijn", vindt Verhoeven, "zorg dat wereldleveranciers aan onze hoge eisen te voldoen."

'Opheldering AIVD-aangifte tegen Volkskrantjournalist'

Verhoeven noemt het 'een zorgelijke aangelegenheid' dat de AIVD aangifte doet tegen Volkskrantjournalist Huib Modderkolk, naar aanleiding van zijn nog te verschijnen boek over cyberveiligheid. Verhoeven gaat samen met Kamerlid Joost Sneller Kamervragen stellen aan minister Ollongren.

"Journalisten moeten zoveel mogelijk gevrijwaard worden van juridische druk, de positie van journalisten moet zo goed mogelijk beschermd zijn." Wat Verhoeven bovendien opviel was dat er geen aangifte tegen een krant of uitgever werd gedaan, maar tegen de persoon zelf. "Dat is opmerkelijk en uitzonderlijk. Een journalist zelf hoort niet snel aangeklaagd te worden." Verhoeven benadrukt wel dat hij niet alle ins- en outs weet en de afweging van de AIVD zelf niet kent.

Ster advertentie
Ster advertentie