Politiek

Baas Lowlands Festival: 'De cultuursector is vastgezet en stilgezet. Er is maatwerk nodig'

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Baas Lowlands Festival: 'De cultuursector is vastgezet en stilgezet. Er is maatwerk nodig'

Op uitnodiging van D66 en de SP praten mensen die werkzaam zijn in de cultuursector vanmiddag over de uiterst penibele situatie waarin ze zitten. De sector is vrijwel tot stilstand gekomen door corona. In De Nieuws BV schuiven Tweede Kamerlid D66 Salima Belhaj en Eric van Eerdenberg, directeur van het Lowlandsfestival, aan.

"Er is veel geld vrijgemaakt, maar er is geen draaiboek voor deze crisis, steeds is het weer zoeken. Er zijn ideeën over hoe je weer aan de slag kan. Een sneltest zou bijvoorbeeld een goede zijn. Het kabinet moet opgeroepen worden zoveel mogelijk tests te kopen," vindt Salima Belhaj. Dit soort ideeën moeten volgens haar vandaag op tafel. Belhaj nodigde samen met haar collega Kamerlid voor de SP, Peter Kwint de mensen uit de cultuursector uit.

Niet tevreden

Eén van de mensen die is ingegaan op de uitnodiging is Eric van Eerdenberg, directeur van het Lowlands festival. Hij is niet tevreden. "Ik voel me vastgezet en stilgezet in belang van de hele samenleving. Tegemoetkomingen komen soms een beetje in de buurt van wat nodig is."

Zorg om infrastructuur

Van Eerdenburg maakt zich ernstig zorgen, vooral om toeleveranciers. Van Eerdenburg: "Bedrijven die geluid en licht leveren of riool en water verzorgen op festivals werken met hoge kosten en lage marges. Met zeker nog een half jaar te gaan is er überhaupt niks meer mogelijk voor die bedrijven. Ze hebben geen tijd meer. Door sneltests voor het creëren van een veilige bubbel en verversing van de lucht kun je voor hen ook veilige situaties maken." Dat kan best al snel, denkt Van Eerdenburg. Over Lowlands 2021 is nog veel onduidelijkheid. "We sturen aan op Lowlands 2021, maar als je het volgens de anderhalve meter maatregelen moet doen, is het niet te betalen." Nog even afwachten hoe zich dat ontwikkelt dus.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie