Politiek
WNL

Hans Spekman kritisch op leiding GroenLinks-PvdA: 'Het is net Noord-Koreaans'

foto: Sven op 1/WNLfoto: Sven op 1/WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Hans Spekman kritisch op leiding GroenLinks-PvdA: 'Het is net Noord-Koreaans'

Voormalig partijvoorzitter van de Partij van de Arbeid Hans Spekman is kritisch op de houding van de leiding van GroenLinks-PvdA na de verkiezingsuitslag. "Het is net Noord-Koreaans", zegt hij in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Toen tijdens de verkiezingsavond bekend werd dat Geert Wilders met zijn PVV de grote winnaar zou worden, sloeg de teleurstelling in het linkse kamp toe. Kort erna stuurden twee voorzitters van GroenLinks-PvdA een brief naar de leden, met tekst en uitleg. Spekman typeerde die brief als "stuitend" en "niet goed".

Noord-Koreaans

Het daaropvolgende gesprek met de partijleden werd gehouden via YouTube, waarna mensen vragen mochten stellen. "Dat is Noord-Koreaans", stelt Spekman. Hij somt op wat hem daarin dwarszit: "Er heeft een selectie plaatsgevonden van de vragen, er was geen ledenraad en er vond geen gevecht plaats." En dat is juist wat de partij nodig heeft, de moeilijkheid opzoeken, stelt Spekman. "Dat moeten we echt gaan doen, want we hebben het als links totaal beroerd gedaan."

Het 'Noord-Koreaanse' zit 'm volgens Spekman ook in de houding van de leiding van de fusiepartij. "Als je een mail stuurt naar de leden dat je blij bent dat je hebt gewonnen, maar erna gelijk naar Wilders gaat en wat er aan de hand is in het land. Dan haal je niet voldoende aandacht naar dat je niet hebt gedaan wat je van plan was om te doen. Namelijk als GroenLinks en PvdA samen de grootste worden."

Deze uitstraling van GroenLinks-PvdA vindt Spekman "slecht". Hij legt uit: "Ik vind het niet erg dat Wilders de grootste is, dat is de uitslag van de democratie. Ik vind het erg dat zoveel mensen zich opzij gezet voelden door alle politieke partijen en dat zij een uitvlucht hebben gezocht bij Wilders, op wie zij wel nog hoop hebben."

'Meer herrie op links'

Als het aan de voormalig PvdA-partijleider ligt "moet er meer herrie komen" op links. "Ik ben blij met acht zetels winst, maar het stelt helemaal niks voor", zegt hij. Spekman vindt dat de partij geen genoegen moet nemen met het feit dat veel winst is behaald in gemeentes als Bloemendaal. "We moeten juist bedenken waarom we hebben verloren in Pekela en Emmen", zegt hij kritisch.

De gebieden waar de inkomens het laagst zijn, waren altijd de primaire doelgroep van de PvdA. Daar is de score voor de fusiepartij bij de verkiezingen het laagst. Terwijl in rijke gemeenten de stemmers wél stemmen voor GroenLinks-PvdA. "Dat vind ik afschuwelijk", reageert het voormalig Kamerlid. "Fantastisch dat mensen in Bloemendaal weer vertrouwen hebben in linkse politiek, maar als je alleen die mensen hebt en niet de mensen in Pekela die dat ook vertrouwen, dan doe je iets knap fout."

Speech Timmermans

De speech van GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans na de exitpoll vond Spekman "een mooie" speech. "Dat kwam uit zijn hart. Hij meende dat met volle overtuiging en dat is per definitie goed." Dat wil niet zeggen dat de PvdA'er het ermee eens is, want er zat "zeker niet" een vorm van zelfreflectie in. "Maar dat mag als je verloren hebt. Dan zak je ook een beetje door de grond."

Hans Spekman (voormalig partijvoorzitter PvdA) kritisch op leiding GroenLinks-PvdA: 'Het is net Noord-Koreaans' (1 december 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie