Politiek
WNL

Oud-PVV-Kamerlid Hero Brinkman: 'Wilders moet leren luisteren als hij premierwaardig wil zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-PVV-Kamerlid Hero Brinkman: 'Wilders moet leren luisteren als hij premierwaardig wil zijn'

Oud-PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman zegt dat PVV-leider Geert Wilders moet leren luisteren als hij een geschikte premier wil zijn. "En als hij premierwaardig wil zijn moet hij ook verbinding zoeken", zegt hij in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

NSC-leider Pieter Omtzigt schreef een brief aan de kersverse verkenner Ronald Plasterk, waarin hij hamert op het zoeken van verbinding in de samenleving. Brinkman noemt 'verbinding' een "vies, links woord". "Ik heb weleens gezegd dat als je dat woord drie keer zegt, je niet meer op de kandidatenlijst komt." De oud-PVV’er benadrukt wel dat Wilders de verbinding moet zoeken als hij premier voor alle Nederlanders wil zijn.

Kans op premierschap Wilders groot

Brinkman acht de kans dat Wilders premier wordt nog steeds ontzettend groot. "Ik zie een aantal hele belangrijke dingen, onder andere dat hij het echt meent en oprecht is. Je ziet dat hij ontzettend zijn best doet om als minister-president geaccepteerd te kunnen worden." De oud-PVV’er ziet daarnaast ook een aantal voorspelbare strategische zetten van andere partijen. "Dat is uiteindelijk een opmaat naar een centrumrechts kabinet."

Standpunten in vrieskist?

De hamvraag is of Wilders voldoende water bij de wijn kan doen. Brinkman denkt niet dat Wilders zijn standpunten in de papierversnipperaar zal gooien, maar denkt dat de koelkast of zelfs een vrieskist een reële mogelijkheid is. "Hij heeft duidelijk laten blijken, al voor de verkiezingen, dat hij bereid is om zijn islamiseringsstandpunten in de koelkast te zetten. Dat is nogal wat voor een partij als de PVV."

Brinkman benadrukt dat hij graag wil dat de PVV gaat regeren. "Want dat betekent dat je met andersgezinden gaat samenwerken. Daardoor kan de PVV misschien wel evolueren tot een acceptabele rechtse partij, waarbij de scherpe randjes, waaronder de islamiseringsstandpunten, weggevijld kunnen worden."

De oud-PVV’er vindt dat het Wilders vrij moet staan om zijn standpunten over onder andere islamisering weer op te pakken als blijkt dat er geen Wilders II komt en hij weer in de oppositie plaats moet nemen. "Dat vind ik niet meer dan terecht."

Hero Brinkman (voormalig PVV-Kamerlid): 'Wilders moet leren luisteren als hij premierwaardig wil zijn' (30 november 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie