Politiek
BNNVARA

Oud-minister Ben Bot: 'Dit is het einde van Loekasjenko'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-minister Ben Bot: 'Dit is het einde van Loekasjenko'

"Ik denk wel dat dit het einde wordt van Loekasjenko", vertelt oud-ambassadeur, oud-diplomaat en oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot bij De Nieuws BV. "Er moeten nieuwe verkiezingen komen en degene die naar voren wordt geschoven moet goed liggen bij de bevolking en bij Poetin. Dat wordt heel moeilijk."

Video niet beschikbaar

Al in 2006 was CDA-prominent Ben Bot betrokken bij de totstandkoming van sancties tegen Wit-Rusland. "We waren erg voorzichtig. Als we te ver zouden gaan zou Poetin een interventie plegen en daar had de bevolking van Wit-Rusland natuurlijk niets aan."

Tussenoplossing

Over de situatie op dit moment is volgens Bot weinig twijfel mogelijk. "De bevolking van Wit-Rusland wil een andere leider en verandering van het bestel in de democratische richting. Er zijn allerlei besprekingen aan de gang. De minister van Buitenlandse Zaken van Oostenrijk zegt dat er tussenoplossingen worden gezocht en vanuit de EU ook. Nieuwe verkiezingen kunnen alleen komen als zowel de bevolking van Wit-Rusland als de Russen het goed vinden."

Poetin

In Rusland wil president Poetin een vinger in de pap houden bij de landen om hem heen. Dus ook Wit-Rusland. "Poetin is slim en sluw", zegt Bot, die hem meerdere malen intensief meemaakte. "Hij is heel erg vriendelijk en kent z’n dossiers tot voetnoten aan toe. Een meester in de onderhandelingen, een leider die veel in z’n mars heeft."

Bot weet zeker dat president Poetin niets te maken heeft met de vergiftiging van oppositieleider Navalny. "Dat zou heel stom zijn en het einde van zijn regering betekenen."

Mona Keijzer

Bot ergert zich aan de ontwikkelingen rond de lijstrekkersverkiezingen bij het CDA. "Ik vind het een merkwaardige ontwikkeling van Mona Keijzer, die ineens problemen heeft. Net nu het parlementaire seizoen begint. Dat is slecht voor het CDA", vindt Bot.

"Ik vind het teleurstellend, want wie heeft er wat bij te winnen? Het is niet goed voor het CDA en voor Mona Keijzer."

Oud-minister Ben Bot: 'Eind van Loekasjenko in zicht'

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie