Politiek
WNL

Oud-minister Ruding: ‘Financieel beleid nieuwe kabinet is onverantwoord’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-minister Ruding: ‘Financieel beleid nieuwe kabinet is onverantwoord’

Oud-minister van Financiën en CDA-prominent Onno Ruding is allerminst te spreken over de financiële onderbouwing van de plannen uit het coalitieakkoord. “De inhoud is goed, maar de financiële onderbouwing is onverantwoord. Dit is geen smeergeld, maar dit zijn oliekannen met geld”, aldus de voormalig schatkistbewaarder in het NPO Radio 1-programma Sven Op 1.

Ruding is dan ook niet verrast door de waarschuwing waar het Centraal Planbureau dinsdag mee naar buiten kwam. In hun doorrekening wordt duidelijk dat ‘het kabinet de rekening bij de volgende generaties legt’. Ruding: “Dit is ernstig. Een bepaald fonds optuigen voor een paar miljard, dat kan de staatskas wel lijden. Maar we hebben het hier over 20 en nog eens 30 miljard. Dat zijn voor Nederlandse begrippen echt extreme bedragen en die mag je niet zomaar zonder precieze definiëring en formulering in de ring gooien. Dat is zeer ongebruikelijk.”

Geloofwaardigheid in Europa verdwijnt

Volgens de CDA-prominent moeten we dus ook niet vreemd opkijken als andere Europese landen ons minder geloofwaardig gaan vinden. “We hebben jaren met het vingertje gewezen naar het begrotingsbeleid van met name Zuid-Europese landen, terwijl we nu zelf dit gaan doen. Dat was een jaar geleden nog geloofwaardig, maar nu wordt dat moeilijker. We gaan ineens na jaren een totaal ander beleid voeren.”

Vakminister op Financiën

Ruding had voorafgaand aan zijn ministerschap op Financiën de nodige financiële en economische kennis opgedaan. Als ambtenaar, bestuurder van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en in de bankenwereld. “Het is wel een groot voordeel als je verstand hebt van centen, daar heb ik zelf ook van geprofiteerd. Maar ik ga niet zo ver als dat het een voorwaarde moet zijn. Je hebt goede ambtenaren om je heen”, besluit Ruding.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie