Politiek
NOS

Is het 2G-beleid medisch ethisch te verantwoorden?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is het 2G-beleid medisch ethisch te verantwoorden?

Nederland staat aan de vooravond van de invoering van 2G, het op bepaalde plekken alleen nog toelaten van gevaccineerde en genezen mensen. Zijn deze maatregelen wel vanuit een medisch ethisch oogpunt te verantwoorden?

2G-maatregelen: is het medisch ethisch te verantwoorden?

Wat is 2G?

Na de lockdown van 3 weken zouden mensen geen QR-code meer kunnen krijgen als ze getest zijn. Nu is het nog zo dat bezoekers bijvoorbeeld een café in kunnen als ze volledig zijn gevaccineerd, als ze corona hebben gehad of als ze negatief zijn getest. Volgens bronnen adviseert het OMT na de lockdown die laatste mogelijkheid te schrappen. Dit wordt dus ook wel 2G genoemd

Ethiek

Volgens van den Hoven is belangrijk dat het demissionaire kabinet actie onderneemt met de toenemende coronacijfers, maar vindt dat we met het 2G-beleid op een ‘glijdende schaal’ belanden. Ze snapt ook niet waarom het kabinet niet bij het 3G-beleid blijft, hierbij kunnen mensen gewoon naar faciliteiten naar binnen met een negatieve testuitslag. “Vanuit een ethisch perspectief is dit te preferen. Iedereen kan meedoen, je sluit niemand buiten. Er is een alternatief als je je niet laat vaccineren.”

Polarisatie

Naast ethiek is van den Hoven bang dat deze maatregel polarisatie verder hand inwerkt. “Mensen kunnen elkaar niet meer goed begrijpen en willen dat ook niet meer, hiermee komt dat alleen maar in een stroomversnelling.”

Van den Hoven merkt ook dat mensen ongevaccineerden over één kamp gaan scheren. “Er zijn mensen die zich niet kunnen laten vaccineren, of die zijn bang geworden. Het kan ook om religieuze redenen. Met 2G sluit je hen toch uit de samenleving.”

NC 2G

Ster advertentie
Ster advertentie