Politiek
BNNVARA

Joost van Doesburg (FNV Schiphol): Spierballentaal Hoekstra veroorzaakt imagoschade KLM

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Joost van Doesburg (FNV Schiphol): Spierballentaal Hoekstra veroorzaakt imagoschade KLM

Vakbond FNV gaat akkoord met de KLM-deal. Waarom ging de vakbond niet direct akkoord met het pakket? Dat legt Joost van Doesburg, campagneleider Schiphol voor de FNV uit in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

De FNV kan de komende vijf jaar blijven meepraten over de arbeidsvoorwaarden van het grond- en cabinepersoneel. Gisteren bereikte campagneleider Joost van Doesburg een akkoord met de KLM. Gevolg is dat die verbeterde voorwaarden ook gelden voor de vakbonden die eerder akkoord gingen met de KLM.

"Wij hebben de kastanjes uit het vuur gehaald zodat de andere bonden ook vakbond kunnen blijven", zegt Van Doesburg. Andere bonden hadden hun handtekening al gezet vrijdag, maar Van Doesburg deed dat niet. "Een maand geleden hebben we een CAO afgesproken met KLM voor 2,5 jaar. We waren trots op dat akkoord en hadden ons zeer constructief opgesteld en salaris ingeleverd. Dat akkoord lag een maand op het bureau van meneer Hoekstra. Toen moest ineens binnen 24 uur de periode van twee en een half naar vijf jaar.""Wij zijn blij voor onze leden, maar deze ruzie zorgt voor zeer veel onnodige emoties. Het grond- en cabinepersoneel staat recht tegenover de piloten en het familiegevoel is weg. Wij hadden echt geen bondje met de piloten. Piloten hadden een deal voor een veel kortere tijd en wij wilden graag alles gelijktrekken. Meneer Hoekstra had veel spierballentaal. Piloten verdienen 2,5 ton per jaar en mijn leden verdienen €11,57 bruto per uur. Deze mensen moesten fors gaan inleveren. Het is moeilijk om uit te leggen om dat voor vijf jaar te doen", vindt Van Doesburg die tevreden is met het bereikte resultaat.

Vakbond FNV gaat akkoord met de KLM-deal: wat is hun kant van het verhaal?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie