Politiek

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer: 'Wopke Hoekstra blundert'

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer: 'Wopke Hoekstra blundert'

Het was een bewogen week in Den Haag. Los van de formatie en de coronacrisis, krijgt minister van Financiën, Wopke Hoekstra, een tik op zijn vingers van de Europese Rechter en van de Rekenkamer. "Wopke Hoekstra blundert", zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer in De week van Kee.

Het is een optelsom van blunders. Minister Hoekstra kreeg deze week een tik op de vingers van de Europese rechter. De steun van 3,4 miljard die hij aan Air France-KLM had toegezegd is niet goed onderbouwd, dus wordt niet goedgekeurd.

Woensdag gehaktdag

Deze week was ook de Rekenkamer kritisch op de minister. Woensdag was gehaktdag, oftewel, de dag waarop de Rekenkamer een analyse presenteert van hoe de Staat met het geld is omgegaan. Minister Hoekstra kwam daar niet goed vanaf, mede omdat hij het budgetrecht van de Tweede Kamer niet goed hanteert.

En dat was niet de eerste keer. In 2019 kocht Hoekstra voor 744 miljoen aan aandelen in Air France-KLM. Een jaar later oordeelde de Rekenkamer dat hij onrechtmatig gehandeld had. De minister had de Kamer niet van tevoren ingelicht, oftewel, ook toen al ging hij niet goed om met het budgetrecht van de Kamer.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer is daar, op z'n zachts gezegd, niet over te spreken: "Ik vind het zorgelijk dat Hoekstra het budgetrecht keer op keer tart." Hij is flink aan het blunderen, vindt het PvdA-Kamerlid. "Ik spreek hem hier al drie jaar op aan in de Kamer, en elke keer gaat het weer mis. Het wordt gewoon niet beter, het wordt slechter."

"Het gaat om groot geld"

Tijdens de crisis is dat pijnlijk duidelijk geworden volgens Nijboer: "Het gaat om groot geld, 5 miljard aan medische hulpmiddelen, en ze weten niet eens of die beademingsapparatuur is aangekomen."

Of de functie en het functioneren van Hoekstra voor een complicatie zorgt in de eventuele samenwerking tussen de PvdA en het CDA bij de volgende coalitie, laat Nijboer in het midden: "Eerst maar eens even kijken of we samen aan tafel komen!"

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie