Politiek
EO

Hoe Farid Azarkan politicus werd: 'Er móést weerwoord komen vanuit Marokkaans Nederland'

foto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Farid Azarkan politicus werd: 'Er móést weerwoord komen vanuit Marokkaans Nederland'

Lange tijd had Denk-leider Farid Azarkan helemaal geen zin om politicus te worden. Hij zag zichzelf meer als een bestuurder en had een mooie carrière in het bedrijfsleven. Keerpunt was de aanslag op de Twin Towers: "Dat was een kenmerkend moment in mijn carrière", vertelt hij in Tour de Tijs. "Het werd vijandiger, je moest jezelf verklaren."

#2 - De Amerongse Berg op met Farid Azarkan (S05) - Tour de Tijs

Tijs van den Brink en Farid Azarkan fietsten samen de Amerongse Berg op, in het kader van de serie Tour de Tijs.

Met de tandem naar Marokko

Als achtjarig jongetje kwam Farid Azarkan naar Nederland. In 1979, achter vader Azarkan aan, die al in Nederland woonde. Met zeven broers en zussen en zijn moeder kwam Azarkan in Schoonhoven terecht. Tot die tijd was zijn vader een vreemde voor hem. "Ik vroeg eens aan mijn oom wie die man was die steeds cadeautjes kwam brengen. Dat was dus mijn vader."

Azarkan heeft warme herinneringen aan zijn geboortegrond. "Ik zie dan beelden voor me van mijn opa die vanuit het dorp kwam, op een prachtig paard." Met zijn vrouw fietste hij nog duizenden kilometers op een tandem, terug naar waar hij vandaan kwam. Een bijzondere ervaring, blikt hij terug. "We hadden een maand vrij genomen en hebben alles op de fiets afgelegd. De douane stond wel even raar te kijken toen we alleen met onze fiets aankwamen en wij waren emotioneel toen we het volbracht hadden."

Voor zijn politieke carrière was Azarkan voorzitter van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders. In die functie liet hij zich opvallend kritisch uit over zijn eigen achterban. Tegenwoordig doet hij dat minder, maar de kritiek heeft hij nog steeds: "Er is nog steeds teveel criminaliteit, teveel schooluitval en we moeten ouders veel nadrukkelijker bemoeien met opvoeding van kinderen. Wat ik nu meer doe is tegenhouden dat politieke tegenstanders dat gebruiken om deze groep weg te zetten."

Bestuurder

Lange tijd dacht Farid Azarkan dat politiek niets voor hem was, dat hij een beter bestuurder was. Azarkan voelt zich vandaag de dag nog steeds meer bestuurder dan politicus, deelt hij.

Met zijn partij DENK strijdt Azarkan specifiek voor gelijkheid in de samenleving, een onderwerp dat hem met zijn Marokkaanse roots aan het hart gaat. Polarisatie aanpakken werd belangrijk voor hem na de aanslag op de Twin Towers in 2001. Op dat moment was hij nog niet politiek actief, maar hij was zich zeker bewust van de impact.

"Ik denk dat de manier waarop we naar islamitische landen kijken toen wel veranderd is. Het werd vijandiger, je moest jezelf verklaren; er werd ineens overdreven vaak en overdreven lang gesproken over incidenten waarbij moslims betrokken waren." Toen PvdA-kamerlid Adri Duivesteijn het in de media publiekelijk opnam voor de Marokkaanse Nederlanders, voelde Azarkan zijn taak. "Ik vond dat er vanuit Marokkaanse Nederlanders zélf weerwoord moest komen."

Ondanks zijn droom als bestuurder haalt Azarkan voldoening uit het werk dat hij nu doet. "Ik zie dat allerlei mensen zich wel herkennen in onze standpunten." Farid Azarkan noemt die herkenning belangrijk. "Ik merk dat mensen zich meer vereenzelvigen met mij, als je vergelijkbare geschiedenis hebt."

Tour de Tijs

Tijs van den Brink is naast presentator ook hobby-wielrenner. Al een paar jaar fietst (of wandelt) hij elke zomer met prominente gasten. Eerder was Sybrand Buma te gast, de oud-CDA-leider die tegenwoordig burgemeester van Leeuwarden is.

Ster advertentie
Ster advertentie