Politiek
EO

Waarom de SGP wil bezuinigen op Concert at Sea

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom de SGP wil bezuinigen op Concert at Sea

Wat de SGP in Zeeland betreft, gaat er minder subsidie naar grote festivals of evenementen zoals Concert At Sea of het Zeeland Nazomerfestival. Liever zien ze dat dat geld gaat naar zaken met historische waarde, zoals monumenten en erfgoed. "Grote evenementen zijn vaak de eendagsvliegen. Zij kunnen zichzelf bedruipen in onze ogen", zegt lijsttrekker Harry van der Maas in Dit is de Dag in alle Staten vanuit Yerseke.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"We willen een verschuiving van de cultuurgelden", aldus Van der Maas. "Omdat we een hele rijke historie hebben met prachtige monumenten en erfgoed. Ook hebben we muziekscholen, molenaars, bunkerbehoud: veel mooie dingen die we waardevol vinden voor onze toekomstige generatie."

Daarbij wil de partij minder geld investeren in grote festivals, zegt hij. "Dat zijn vaak de eendagsvliegen, zoals we dat noemen. Die kunnen zichzelf bedruipen in onze ogen. Dat betekent dat een toegangskaartje bij wijze van spreken één, twee of drie euro duurder zal worden. Maar doe dat niet met overheidsgeld."

Draagvlak

Dit vraagt de SGP niet alleen van festivals, maar ook op heel andere gebieden, vult SGP-leider Kees van der Staaij hem aan. "Het zou wel eens kunnen zijn dat als evenementen te zeer op overheidssubsidie drijven, dat het uiteindelijk betekent dat er helemaal niet zoveel draagvlak is onder de bevolking zelf. Dus een beetje gezond eigen verantwoordelijkheid van de mensen en een overheid die wat bijdraagt, daar is niks mis mee."

Henk Schoute, voormalig directeur van het Zeeland Nazomerfestival, wijst erop dat de SGP van evenementenorganisatoren verwacht dat ze rekening houden met gevoelens van alle Zeeuwen. "Maar als je een aantal instellingen of festivals niet meer subsidieert, vallen ze om. Dan kan een groot aantal mensen uit Zeeland daar niet meer heen. Dan hou je niet rekening met alle gevoelens."

Van der Staaij is het daar niet mee eens: "Ik vind niet dat we mensen uitsluiten door te zeggen: we gaan niet royaal allerlei festivals subsidiëren."

'Dit is niet de ware reden'

Schoute is niet overtuigd dat dit dé reden is waarom SGP de subsidies wil stopzetten. "Dat is omdat het programmaonderdelen zijn die niet passen in de principes van de SGP, zoals geloofsovertuiging en de waarde van de Bijbel. Dat kan soms wel schuren, maar dat is ook cultuur. Dat schuurt."

We moeten cultuur zien als 'bindmiddel', reageert Van der Maas. "Daarom hebben wij inderdaad een keuze gemaakt: als er Rijksgeld naar activiteiten toegaat, moet het in de aard verbindend zijn." Maar dat is juist wat festivals doen, reageert Schoute. "Zo heb je ook het Zeeuwse festival City of Dance, waar een enorme verbinding is in diversiteit en inclusiviteit."

Ster advertentie
Ster advertentie