Politiek
EO

Van der Staaij (SGP) over BBB: 'Lastige klus om beloftes ook waar te gaan maken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van der Staaij (SGP) over BBB: 'Lastige klus om beloftes ook waar te gaan maken'

Waarom zou je op de SGP stemmen als je de BBB heel groot kan maken? Die vraag kwam dinsdag op tafel tijdens de uitzending van Dit is de Dag in alle Staten vanuit het Zeeuwse Yerseke. Landelijk SGP-leider Kees van der Staaij wijst erop dat het voor een nieuwkomer als BBB nog een lastige opgave wordt om de beloftes echt waar te maken. "Het is een hele klus om een stabiele partij op te bouwen."

Video niet beschikbaar

Tijdens de uitzending klinkt het argument dat je pas echt iets kunt bereiken als je daadwerkelijk meedoet met de 'groten', in tegenstelling tot de SGP. "Maar dat argument hoorde ik vier jaar geleden ook over Forum voor Democratie", reageert Van der Staaij.

'Lastige opgave'

Nieuwkomers raken terecht een snaar, anders worden ze niet zo groot, zegt de SGP-voorman. “De moeilijke fase komt daarna: wat ga je er nu mee doen? Dan zie je dat het een hele lastige opgave is om dat ook waar te maken. Ten tweede zie je ook dat je daarin elkaar altijd nodig hebt en dat je niet in je eentje alle problemen oplost.”

Als voorbeeld noemt hij de VVD: "Hoe lang zijn ze al wel niet de grootste? We zouden allemaal 130 kilometer per uur rijden, waar kan dat? Zo werkt het niet. Uiteindelijk moet je met elkaar een oplossing bieden. Bij de SGP kan je zeggen wat je wilt, maar je weet wat je er aan hebt."

Of een grote partij echt het vermogen heeft om allerlei zaken te veranderen, kan je pas na een aantal jaar beoordelen, vindt Van der Staaij, die al 24 jaar Kamerlid is. "Dat hoorde ik in het verleden ook bij de lijst van Pim Fortuyn en andere partijen. Het enige wat ik er terugkijkend van leer, is dat het een hele klus is om echt een stabiele, betrouwbare partij op te bouwen dus ook veel betekent in het bestuur van het land. Alle beetjes helpen daarin, ook als het gaat om kleinere partijen."

Medisch-ethische thema’s

Tijdens de uitzending van Dit is de Dag in alle Staten vanuit Ede sprak BBB-voorvrouw Caroline van der Plas nog warme woorden over de SGP. "Ik vind het een ontzettend sympathieke vrouw en ik heb een warme verstandhouding met haar", zegt Van der Staaij.

Maar ook op medisch-ethisch vlak weet je nog niet wat je aan BBB hebt, zegt Van der Staaij. "Stel dat D66 in de Tweede Kamer doorzet met de voltooidlevenwet. Dan lees ik in het verkiezingsprogramma van de BBB in de Tweede Kamer dat ze daar eigenlijk wel sympathie voor hebben en op zijn minst de ruimte willen bieden om daar verschillend over te stemmen binnen hun partij. Kortom, dat is allemaal niet zo duidelijk hoe het uitpakt als het erop aankomt."

Langskomen? Welkom!

Dinsdag 14 maart: Kees van der Staaij en Harry van der Maas (SGP) in Zeeland

Locatie is SintAnna, Langeville 37 in Yerseke. Te gast zijn SGP-partijleider Kees van der Staaij en de Zeeuwse SGP-lijsttrekker Harry van der Maas over onder meer kerncentrales.

Ster advertentie
Ster advertentie