Politiek
WNL

Geduld VVD raakt op: Brekelmans wil voor de zomer nieuwe maatregelen op asiel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geduld VVD raakt op: Brekelmans wil voor de zomer nieuwe maatregelen op asiel

VVD'er Ruben Brekelmans maant het kabinet tot actie. Het Kamerlid is overtuigd dat staatssecretaris Van der Burg zijn uiterste best doet, maar wil graag voor de zomer concrete maatregelen zien om de asielinstroom te verminderen. "Er zal de komende maanden echt iets moeten gebeuren op asiel. Sommige maatregelen kunnen op korte termijn al effect hebben", zegt hij in het WNL-radioprogramma Sven op 1.

Geduld VVD raakt op: Brekelmans wil voor de zomer nieuwe maatregelen op asiel

Brekelmans doelt bijvoorbeeld op het strenger controleren van de Nederlandse grens en het aanbrengen van wijzigingen van het inwilligingsproces van de IND. Andere maatregelen zullen op pas op langere termijn effect hebben, maar zijn volgens Brekelmans daarom niet minder belangrijk.

Deal met Tunesië

Hij noemt bijvoorbeeld een mogelijke deal met Tunesië - soortelijk aan de Turkije deal van 2015. "Dat zal niet makkelijk worden, maar de Europese druk op Tunesië neemt toe. Italië heeft de noodtoestand uitgeroepen. Ik hoop dat de gezamenlijke druk ertoe zal leiden dat Tunesië afspraken wil maken."

Die afspraken met Noord-Afrikaanse landen zijn cruciaal volgens de asielwoordvoerder van de VVD. "Als er afspraken komen, kan de instroom op korte termijn worden verlaagd. Maar als dat niet zo is, zal de staatssecretaris er met gemeenten uit moeten komen om voldoende opvangplekken te realiseren."

Van het uitroepen van de noodtoestand rondom asiel of het tijdelijk opzeggen van het Akkoord van Schengen is volgens Brekelmans nog geen sprake, al bevestigt het Kamerlid dat hij niets kan uitsluiten.

Ruben Brekelmans (Tweede Kamerlid VVD) over de dreiging van China en de asielinstroom (1 mei 2023)

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie