Binnenland
WNL

Ank Bijleveld: vandaag worden er 2850 lintjes uitgereikt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ank Bijleveld: vandaag worden er 2850 lintjes uitgereikt

Oud-minister Ank Bijleveld is als voorzitter voor de Kapittel voor de Civiele Orden verantwoordelijk voor de lintjesregen vandaag, traditiegetrouw de dag voor Koningsdag. Zo’n drieduizend mensen krijgen vandaag een lintje, vertelt Ank Bijleveld, voorzitter voor de Kapittel voor de Civiele Orden, in Sven op 1. "2850 om exact te zijn."

Video niet beschikbaar

Bijleveld was zelf ook betrokken bij het uitreiken van een lintje. "Ik heb een vriendin naar de lintjesregen in het gemeentehuis in Goor gelokt. Toen ze het in de gaten kreeg was ze ontzettend ontroerd."

Het kabinet heeft een aanvraag ingediend bij het Kapittel voor een onderscheiding voor de Nederlandse verzetsheld Jan Zwartendijk (1896-1976). Als Nederlandse consul in Litouwen redde hij in de Tweede Wereldoorlog duizenden Joden. Na goedkeuring van het Kapittel wordt Zwartendijk geëerd met de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon, de hoogste dapperheidsonderscheiding na de Militaire Willems-Orde. "We gaan ervanuit dat het goed gaat", zegt voorzitter Bijleveld.

Gelderland

Gister presenteerde Bijleveld nog haar advies als verkenner voor de provincie in Gelderland waar ze ook doorgaat als formateur. Een coalitie van BBB, VVD, CDA, ChristenUnie en SGP werd geadviseerd. "Het is altijd handiger als je weet wat het kabinet wil doen. Maar het moet in de provincies en gemeenten gebeuren, die moeten aan het werk gaan."

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie