Politiek
WNL

Nieuwe voorzitter Veiligheidsberaad vreest tekort van duizenden opvangplekken voor asielzoekers deze zomer

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe voorzitter Veiligheidsberaad vreest tekort van duizenden opvangplekken voor asielzoekers deze zomer

Wouter Kolff – de nieuwe voorzitter van het Veiligheidsberaad – vreest deze zomer een tekort aan opvangplekken voor asielzoekers van zeven tot achtduizend. Dat zei de burgemeester van Dordrecht in Sven op 1. "Daar moet nu al op geanticipeerd worden", stelt de opvolger van Hubert Bruls. Kolff zegt niet uit te kunnen sluiten dat er deze zomer weer mensen in het gras moeten slapen in Ter Apel.

De VVD-bestuurder zegt naar Den Haag te kijken als het gaat om een structurele oplossing voor het asielprobleem. "Dit ligt voor nu echt op het bordje van staatssecretaris Van der Burg en Den Haag. Je mag toch van de Tweede Kamer verwachten dat ze dit oplossen." Kolff ziet in de spreidingswet van het kabinet – die nog door de Eerste – en Tweede Kamer moet – de beste oplossing.

"Er zitten elementen in de wet waar je vraagtekens bij kunt zetten", geeft Kolff toe. Die vraagtekens zette de Raad van State eerder dit jaar ook al; het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet was kritisch op de uitvoerbaarheid en de financiële prikkel die in de wet is ingebouwd op het moment dat gemeenten meer asielzoekers opvangen dan volgens hun taak nodig is. "Dat is een wat perverse prikkel", aldus Kolff. "Volgens mij zou geen enkele gemeente het dáárom moeten doen."

Toch meent de burgemeester dat de spreidingswet nodig is. "Het is een politiek compromis in coalitieland. Als het niet kan zoals het moet, moet het zoals het kan." Hij roept "politiek Den Haag in de hele breedte op om uit de loopgraven te komen" en wijst erop dat de beelden van afgelopen zomer in Ter Apel mogelijk terug kunnen komen als de wet het niet haalt.

De crisisnoodopvang die het Veiligheidsberaad momenteel nog biedt stopt wat Kolff betreft op 1 juli van dit jaar. "Of wij daarna nog een bijdrage leveren, zit hem echt wel in hoe er de komende maanden wordt opgetreden in Den Haag".

Wouter Kolff (Voorzitter Veiligheidsberaad, burgemeester Dordrecht, VVD) over de Spreidingswet en asielcrisis (3 april 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie