Binnenland
WNL

Politievoorman Struijs maakt zich grote zorgen: politiemensen steeds vaker bedreigd achter eigen voordeur

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politievoorman Struijs maakt zich grote zorgen: politiemensen steeds vaker bedreigd achter eigen voordeur

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs trekt aan de bel: steeds vaker worden politiemensen buiten hun werk om bedreigd. "Het is een hele zorgelijke ontwikkeling", zegt de politievoorman in Het Misdaadbureau.

Het Openbaar Ministerie meldde vandaag dat er op social media een foto rondgaat van een politieman die "ten onrechte" wordt gelinkt aan het schieten op een tractor op de A32 in de buurt van Heerenveen afgelopen zomer. "Het gaat niet om de verdachte in deze zaak", benadrukte het OM, dat onderzoek doet naar de daadwerkelijke schutter.

"We zien de afgelopen jaren veel te vaak dat politiemensen in hun privéleven worden bedreigd", reageert Struijs. "Dat is heel gevaarlijk en schadelijk. Soms komt het uit de hoek van de criminaliteit, soms van extremisten. Het is een tendens waar ik mij echt zorgen om maak. Niet voor niets wordt doxing strafbaar." Doxing is het verzamelen of het online verspreiden van gevoelige persoonsgegevens, met intimidatie als doel.

Vaak worden de dreigingen geuit via internet, zegt de politievoorman. "Het wordt dan heel snel overgenomen en gedeeld, met alle schade van dien. Dat is een hele zorgwekkende ontwikkeling."

Ook Struijs benadrukt dat de agent waar het OM over spreekt niets met de zaak van doen heeft. "Het is gewoon een nepbericht."

Verdachte 'gewaardeerde politieman'

Het OM gaat de agent vervolgen die wel wordt verdacht van het afvuren van een kogel op de tractor. Het voertuig werd bestuurd door een 16-jarige jongen. De agent wordt verdacht van poging tot doodslag. Volgens Struijs gaat het om een "zeer gewaardeerde politieman. Hij is heel sociaal en heeft een uitstekende carrière achter de rug."

Hij benadrukt dat politiemensen soms in 'een split second' moeilijke beslissingen moeten nemen. "Als je denkt dat er gevaar is en je niet lang de tijd hebt om je besluit te nemen, dan besluit je op dat moment misschien om geweld toe te passen. Als politieman of politievrouw kun je altijd met dit soort situaties worden geconfronteerd."

"Denk aan de gijzeling in de Apple Store in Amsterdam, waar een agent in een split second besloot een man aan te rijden, met dodelijke afloop. Die agent heeft een onderscheiding gekregen, waar ik burgemeester Femke Halsema dankbaar voor ben", zegt Struijs.

De Nederlandse Politiebond staat de verdachte agent bij. Struijs: "Wij begeleiden politiemensen zo goed en zo kwaad als het kan, ook juridisch. Deze man heeft een uitstekende advocaat gekregen. Maar het is mentaal zwaar voor hem en zijn gezin, en ook voor alle politiemensen die hem steunen. Dit kan iedere agent overkomen."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie