Politiek
BNNVARA

D66: ‘Onvoldoende besef’ bij minister Bijleveld over belang Afghaanse tolken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. D66: ‘Onvoldoende besef’ bij minister Bijleveld over belang Afghaanse tolken

Minister van Defensie Ank Bijleveld heeft volgens D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma ‘onvoldoende besef’ hoe belangrijk de Afghaanse tolken zijn geweest voor Nederland. Dat zei hij vanmiddag in De Nieuws BV. Volgende maand trekken de laatste Nederlandse troepen zich uit Afghanistan terug. Maar voor tientallen tolken dreigt levensgevaar door wraakacties van de Taliban.

Nederland maakte in Afghanistan gebruik van meer dan 250 lokale tolken. Zij vertaalden teksten, gingen mee op missies en gaven in een aantal gevallen belangrijke informatie door aan Nederlandse militairen en diplomaten. Precies om die reden lopen ze straks gevaar. De Taliban ziet ze als ‘spionnen’ en heeft al zo’n 300 tolken vermoord die werkten voor NAVO-troepen.

Wat Tweede Kamerlid Sjoerdsma betreft zijn de Nederlandse inspanningen om de tolken in veiligheid te brengen, volstrekt onvoldoende. Vorige week werd het parlement vertrouwelijk bijgepraat. Sjoerdsma zegt zich toen ‘het leplazarus’ te zijn geschrokken. ‘’Je moet beginnen met hen benaderen. (…) Dat was gewoon niet gebeurd! Niet gebeurd! Er is gewoon afgewacht.’’

'Onvoldoende prioriteit'

Minister Bijleveld van Defensie zei deze week verrast te zijn de plotselinge aankondiging van de Amerikanen om al voor 11 september weg te zijn uit het land. Ze beloofde 'extra' haar best te doen om de tolken te helpen. Volgens Sjoerdsma is dat het resultaat van ‘een kamerbrede ingreep, van links tot rechts’.

Bijleveld heeft volgens hem ‘onvoldoende besef hoe belangrijk deze lokale mensen zijn en ze heeft er onvoldoende prioriteit aan gegeven om deze mensen daar weg te krijgen.' "Hoe dat nu is gegaan is echt beschamend. Wij hebben een ereschuld naar deze mensen. Falen is hier geen optie."

In andere NAVO-landen, zoals de VS en het VK, speelt een soortgelijke discussie. Voor een vertrek uit het land moeten tolken van de Afghaanse overheid ook beschikken over Afghaanse staatsdocumenten.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en X (voormalig Twitter).

Ster advertentie
Ster advertentie