Binnenland
WNL

Bijleveld: 'Defensie heeft personeel klaarstaan om te helpen bij vaccinatie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bijleveld: 'Defensie heeft personeel klaarstaan om te helpen bij vaccinatie'

Defensie heeft personeel klaar staan om te helpen bij de coronavaccinaties. Dat zegt demissionair minister Ank Bijleveld (Defensie) in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. "Mocht het nodig zijn, dan hebben we duizend mannen en vrouwen achter de hand die opgeroepen kunnen worden."

Bijleveld: 'Defensie heeft personeel klaarstaan om te helpen bij vaccinatie'

Op dit moment is die inzet nog niet nodig, zegt Bijleveld. "Het probleem is dat je vaccins moet hebben om te vaccineren. Er is een beleid afgesproken op advies van de Gezondheidsraad met daarin wie er wanneer gevaccineerd gaat worden. We zijn klaar voor het geval het nodig is, maar op dit moment hoeft het gewoon niet."

Logistiek

Defensie helpt momenteel wel al bij de logistiek van de coronabestrijding, zegt Bijleveld. "Logistiek is een van onze kerncompetenties. In het begin van de coronacrisis hebben wij de landelijke patiëntenspreiding met de NAVO-militaire planningsmethode opgezet. Er was eigenlijk nog niet zoiets in Nederland, waarbij je patiënten over ic's verdeelt. Twee medische planners van ons hebben dat in eerste instantie in het Erasmus MC opgezet. Logistiek en spreiding zijn wij gewoon heel goed in, en als het nodig is dan helpen wij natuurlijk daarbij."

Ook de speciale Covid-afdeling in Utrecht kwam uit de koker van defensie. "Tijdens de eerste crisis hebben we 500 artsen en verpleegkundigen in het hele land aan het werk gehad. Die zijn bij ons in dienst omdat je hen op missies nodig hebt. Toen hebben we geleerd dat het niet efficiënt is als je ze verspreid. Nu hebben we continu 160 mensen aan het werk in Utrecht. Daardoor kan je het beter regelen en beter plannen", aldus de minister.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie