Politiek

D66 besluit toch te onderhandelen over voortzetting huidige coalitie

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. D66 besluit toch te onderhandelen over voortzetting huidige coalitie

D66 is bereid mee te doen aan onderhandelingen over een kabinet met VVD, CDA en ChristenUnie. Dat heeft D66-leider Kaag zojuist bekendgemaakt. Ze zei dat ze inhoudelijke onderhandelingen verkiest boven nieuwe verkiezingen, omdat de samenleving daar recht op heeft.

Video niet beschikbaar

Kaag zei dat we in Nederland al 170 jaar de traditie hebben dat de kiezer spreekt en dat politici dan tot een kabinet komen. Niemand is volgens haar gebaat bij nieuwe verkiezingen, omdat dan de grote besluiten uit blijven. Bovendien zou er dan geen garantie zijn dat de uitslag dan anders zou zijn, voegde ze eraan toe. Kaag zei verder dat er iets moet gebeuren en dat politici "op aarde zijn om resultaten te boeken".

Vanmiddag is er weer een overleg van informateur Remkes met de betrokken fractievoorzitters en die zullen daar de uitkomst van hun interne beraad vertellen.

Na een lange dag van besprekingen met Remkes trokken VVD, CDA en D66 zich gisteravond terug voor beraad in eigen kring. VVD en CDA waren er betrekkelijk snel uit, maar D66-leider Kaag zei aan het eind van de avond dat haar fractie meer tijd nodig had. D66 had vergaderd op een geheime locatie.

Vanochtend is er nieuw fractieberaad van D66 geweest, deze keer voor een deel digitaal. In een eerder stadium van de formatie keerde Kaag zich tegen een nieuw kabinet met de ChristenUnie. Ze wilde een zo progressief mogelijk kabinet en vond ook dat D66 en ChristenUnie op medisch-ethisch vlak te ver uit elkaar liggen. Zondag zei ze dat ze ook met de ChristenUnie wil onderhandelen, het liefst voor een zespartijenkabinet, ook met PvdA en GroenLinks.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie