Naar homepage
Politiek

Impact van deze crisis is groter dan ooit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Impact van deze crisis is groter dan ooit

Als er één hoofdspeler aan te wijzen is in het huidige en de voorgaande kabinetten is dat onze premier: Mark Rutte. Wat was zijn tactiek afgelopen jaren en hoe kan het dat hij politieke crisis na politieke crisis heeft overleefd? En kan Rutte nog lijsttrekker blijven? Henri Kruithof, oud-spindoctor van de VVD, vertelt in De Nieuws BV.

Kruithof is meteen duidelijk wat betreft de toeslagenaffaire: "Ik vind dat het kabinet direct bij het verschijnen van het rapport al ontslag in had moeten indienen. Het rapport was zo ernstig, en het was zo duidelijk dat de verantwoordelijkheid ook bij het kabinet lag."

Wegschuiven

"Ik vond dat de minister-president direct al naar de koning had moeten gaan", vertelt Kruithof. "Rutte probeert altijd een conflict of crisis weg te schuiven, in de hoop dat het vanzelf overgaat. Hij hoopte dat de coronacrisis deze crisis zou overvleugelen, maar dat is niet gebeurd. De ernst van deze crisis is groter dan ooit, dus ik had hem zeker geadviseerd om direct al af te treden."

Quote

Ik had hem zeker geadviseerd om direct al af te treden.

Kruithof

Rutte-doctrine

"Er zal wel wat gebeuren aan de Rutte-doctrine", vindt Kruithof. "Dat betekent dat de overheid en Rutte veel opener moeten worden. Rutte gaat nu dus ook juist pleiten voor meer openbaarheid van ambtelijke stukken."

Rutte lijsttrekker?

Rutte kan wel lijsttrekker zijn bij de verkiezingen legt Kruithof uit. "De VVD beslist zelf of zij Rutte willen als lijsttrekker. Dat gaat niet veranderen na de val van het kabinet."

Kruithof: "Lodewijk Asscher is door zijn eigen partij aan de kant gezet, niet door anderen. Hij vond namelijk zelf dat hij niet meer genoeg steun binnen zijn partij kreeg, daarom is hij teruggetreden. Bij Rutte is dat niet aan de hand en dat verwacht ik ook niet bij het Wopke Hoekstra."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie