Politiek
WNL

Burgemeester Ede: 'Noodopvang voor asielzoekers is nu niets meer dan pleisters plakken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Ede: 'Noodopvang voor asielzoekers is nu niets meer dan pleisters plakken'

Het kabinet en de gemeenten staan lijnrecht tegenover elkaar in de asielcrisis. Dat blijkt na afloop van het Veiligheidsberaad over asielopvang van maandagavond. Volgens staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) moeten gemeenten komende tijd nog eens 5600 asielzoekers extra gaan opvangen, terwijl daar volgens gemeenten geen plek voor is. René Verhulst, burgemeester van Ede: “Als je wat wil, kun je altijd wat voor elkaar krijgen, maar het zijn altijd dezelfde gemeenten die het doen.”

Tijdens het Veiligheidsberaad liepen de gemoederen hoog op, beschrijft Verhulst: “maar dat mag ook, want het gaat ook ergens om, het gaat om mensen. Het is een immens probleem waaraan iedereen zijn steentje moet bijdragen. Anders redden we het gewoon niet.”

Staatssecretaris Van der Burg ziet de oplossing in het opzetten van vier grote opvangcentra voor de noodopvang van asielzoekers in Nederland. Verhulst sluit zich daarbij aan, volgens hem is de noodopvang van asielzoekers zoals het nu gaat ‘niets meer dan pleisters plakken.’

Tegelijkertijd wordt het opvangen van Oekraïense vluchtelingen lastiger, ook daar lijkt steeds minder plek voor te zijn. Toch staan gemeenten bereidwilliger tegenover de opvang van Oekraïense vluchtelingen dan de opvang van asielzoekers. "Het zijn verschillende groepen. Oekraïners zijn vrouwen en kinderen en de Afrikaanse zijn vaak alleenstaande mannen.”

Sven op 1 met Rene Verhulst (burgemeester Ede)

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie