Politiek
WNL

PvdA-leider Kuiken: herstelbetalingen moeten op tafel liggen bij vervolg slavernijbesprekingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PvdA-leider Kuiken: herstelbetalingen moeten op tafel liggen bij vervolg slavernijbesprekingen

Fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid Attje Kuiken vindt dat herstelbetalingen "onderdeel moeten zijn van het gesprek" na de excuses voor het slavernijverleden van de regering. "Als het gaat over herstel, moet alles op tafel liggen." Dat zei de PvdA-leider dinsdagochtend in Sven op 1.

Kuiken typeert de toespraak van premier Rutte waarin hij excuses aanbood als "een heel historisch moment". Herstelbetalingen mogen wat de PvdA betreft niet uitgesloten worden, maar de leider van de sociaaldemocraten benadrukt dat een beslissing daarover niet aan haar is. "Dat is echt aan de betrokkenen en het kabinet."

De Groningse politica is kritisch op datzelfde kabinet als het gaat om de uitwerking van het energieprijsplafond. "Ik had graag een wat meer eenduidige uitwerking gezien", reflecteert ze. "Dat bewijst maar weer dat je eerder had moeten beginnen." Maar Kuiken is tevreden dat er een plafond op tafel ligt; "beter iets dan niets".

Kuiken roept minister Jetten op om nu al plannen te maken voor na het prijsplafond. "Dan zul je met gerichte energiepakketten moeten komen. Anders kan mijn buurvrouw die in een tochtig huurhuis woont de kachel nog steeds niet aanzetten."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie