Politiek
KRO-NCRV

André Rouvoet (GGD GHOR): 'Onverantwoord om niet te investeren in infectieziektebestrijding'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. André Rouvoet (GGD GHOR): 'Onverantwoord om niet te investeren in infectieziektebestrijding'

Voorzitter van GGD GHOR André Rouvoet vindt het “onbegrijpelijk” dat er niet meer aandacht is voor infectieziektebestrijding in politiek Den Haag en bij het demissionaire kabinet. “We kunnen ons dat niet permitteren en het is onverantwoord”, zegt hij bij Spraakmakers.

“Al in het voorjaar hebben we bij destijds informateur Mariëtte Hamer op tafel gelegd wat er nodig is om de gaten in de gezondheidssector te dichten”, vertelt Rouvoet. “We hebben echt achterstallig onderhoud”, en dus is er geen tijd te verliezen volgens de voormalig voorman van de ChristenUnie.

Nu beslissingen nemen

“We hebben bijna anderhalf jaar lang zowat iedere week een coronadebat gehad in de Tweede Kamer. Dan vind ik het onthutsend dat uit een demissionair kabinet - dat zich juist op dit onderwerp als missionair beschouwd - niemand heeft gezegd: vergeten we niet dat we een pandemie gehad hebben en nú beslissingen moeten nemen.” Dat is volgens Rouvoet nodig om beter voorbereid te zijn op een volgende pandemie.

Rouvoet vindt het dan ook “onbegrijpelijk” dat hierover niets is opgenomen in de begroting voor 2022. Hetzelfde geldt voor aandacht voor jeugdgezondheidszorg, stelt de voorzitter. “Er hadden op zijn minst eerste stappen gezet moeten worden om infectieziektebestrijding en jeugdgezondheidszorg in preventieve sfeer te versterken.”

'Echt onverantwoord'

“Ook bij de Algemene Politieke Beschouwingen na Prinsjesdag bleef het stil”, gaat Rouvoet verder. Fracties krijgen volgens hem eind deze maand een herkansing hier aandacht voor te vragen als de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de orde komt in de Kamer. “Ik kan me niet voorstellen dat geen een fractie hierin het voortouw gaat nemen. Laat 2022 geen verloren jaar zijn, dat kun je je niet permitteren.”

Volgens Rouvoet zouden er bijvoorbeeld meer artsen opgeleid moeten worden met deze specialisatie. “Het duurt al vier jaar voor iemand van die opleiding afkomt. Als je dan zegt: we zijn demissionair, dus we gaan daar niet over, kun je er nog een jaar bij optellen. Dat is echt onverantwoord.”

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie