Podcast
PowNed

Er zijn dringend veranderingen nodig bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

foto: Ramon van Flymenfoto: Ramon van Flymen
  1. Nieuwschevron right
  2. Er zijn dringend veranderingen nodig bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

In de nieuwste aflevering van Op z'n Kop! voeren Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen een gesprek met Marjet Veldhuis, auteur van het boek 'Heilige Zorghuisjes'. Met haar expertise neemt ze de werking van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) onder de loep. Het boek onthult hoe het ministerie, met een budget van maar liefst 115 miljard euro, geld rondstrooit zonder dat er daadwerkelijk mensen van worden genezen.

#135 - OP Z'N KOP! Met Marjet Veldhuis over het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) - Op z’n Kop!

Veel geld naar randzaken van de gezondheidszorg

Een onderzoek in het FD bracht aan het licht hoe de werkverhoudingen eruitzien bij het ministerie van VWS en Marjet Veldhuis toont in haar boek aan dat er veel geld opgaat aan de randzaken van de gezondheidszorg. Van de 115 miljard euro besteedt het ministerie 18,9 miljard euro (16%) aan diverse uitgaven zoals subsidies, organisatiekosten en beleidskwesties. Deze uitgaven zijn niet beïnvloedbaar door zorgverleners, zorgvragers of burgers. Met andere woorden, zelfs als er plotseling niemand meer ziek zou worden of een dokter zou bezoeken, zou het ministerie nog steeds dit bedrag uitgeven aan eigen kosten.

Maar een verandering lijkt niet vanzelfsprekend. "Het is een illusie om te denken dat degenen die nu aan de zorg werken, zelf gaan bedenken dat aan de zorg wel een beetje minder kan," zegt Marjet Veldhuis. Bovendien worden reacties van mensen die werkzaam zijn in de zorg en online hun mening uiten vaak zonder pardon verwijderd. Mensen die aan de zorg werken: economen, politicologen en bestuurskundigen zitten over de hoofden van de mensen in de zorg te regeren.

Verschil maken tussen in en aan de zorg

Volgens Marjet Veldhuis ontbreekt het bij de ambtelijke top van het ministerie aan kennis van het vakgebied. "Ik denk dat daar een hele grote misser zit. Dat zij gewoon echt alleen maar op een bestuurskundige, economische en juridische manier kijken naar die zorg en dus alleen maar pakken wat gewoon meetbaar is. Terwijl zorg zo veel meer is dan meetbare zaken." Ze benadrukt het belang om zo snel mogelijk meer deskundigheid binnen het ministerie te brengen, op alle niveaus.

De roep om een efficiënter beheer van het ministerie klinkt luider dan ooit, maar rijst de vraag of de ambtelijke top wel over de nodige capabele personen beschikt om deze veranderingen in goede banen te leiden. Volgens Veldhuis moeten we starten met het verschil maken tussen in de zorg en aan de zorg, om het inzichtelijk te maken. Daarnaast is het belangrijk dat de zorginhoud er per direct komt. Het is essentieel om naast een bestuurder altijd iemand te hebben met inhoudelijke kennis.

Op z'n Kop!

Marianne Zwagerman & Rick van Velthuysen zetten elke week de wereld van de luisteraar op zijn kop. Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nu echt? Je hoort het iedere donderdag in een nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Ster advertentie
Ster advertentie