Politiek

Sybrand Buma: 'Er moet meer waardering komen voor plekken van historische betekenis'

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sybrand Buma: 'Er moet meer waardering komen voor plekken van historische betekenis'

Sybrand van Haersma Buma, burgemeester van Leeuwarden, zet de Kapittelzaal van de Utrechtse Dom in De Nieuws BV bij in het Museum van de Democratie. In die zaal werd de Unie van Utrecht getekend. Een overeenkomst van groot belang voor de vorming van Nederland. Buma vindt dat dit soort plekken van historische betekenis beter zichtbaar moeten worden voor het publiek.

Unie van Utrecht

De Kapittelzaal is op dit moment in handen van de Universiteit van Utrecht en wordt gebruikt voor bijzondere gelegenheden. Dat is niet zonder reden want in 1579 vond hier een historische gebeurtenis plaats: de Unie van Utrecht werd getekend. Met deze overeenkomst spraken een aantal Noordelijke Nederlandse gewesten af zich samen te verenigen tegen de Spanjaarden en geen akkoorden meer te sluiten met de Spaanse koning Filips II.

Quote

We kunnen de democratie van nu en van de toekomst alleen waarderen als we beseffen hoe die tot stand is gekomen.

Sybrand van Haersma Buma

Verdraagzaamheid voor de opvatting van een ander

Een belangrijk onderdeel van de Unie van Utrecht is volgens Buma de gewetensvrijheid. In de overeenkomst werd namelijk afgesproken dat niemand mocht worden vervolgd om zijn of haar geloofsovertuiging. Daarmee was een eerste stap gezet richting de vrijheid van Godsdienst zoals we die vandaag de dag kennen.

"Ons begrip voor verdraagzaamheid, van begrip voor de opvatting van de ander, is daar voor het eerst op papier vastgelegd," aldus Buma.

De Kapittelzaal

Buma kiest er bewust voor niet de papieren overeenkomst bij te zetten in het museum, maar de Kapittelzaal. Dat heeft te maken met het feit dat dit soort locaties volgens Buma meer aandacht verdienen. Het historisch besef en de toegang tot deze locaties spelen daarbij een grote rol.

"Wat ik altijd zo jammer vind, is dat de plek wat eigenlijk de geboortegrond van Nederland is, zo slecht bereikbaar is," zegt Buma. "Mijn stelling is dat we de democratie van nu en de toekomst alleen kunnen waarderen als we beseffen hoe die tot stand is gekomen." Meer aandacht voor historische plekken als de Kapittelzaal in Utrecht zou daar volgens Buma aan bij kunnen dragen.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie