Politiek
BNNVARA

Ahmed Marcouch: 'Er zijn nog steeds kinderen die niet in staat zijn boeken aan te schaffen'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Ahmed Marcouch: 'Er zijn nog steeds kinderen die niet in staat zijn boeken aan te schaffen'

De bibliotheekpas van Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem, ligt sinds deze week in het Museum van de Democratie. Marcouch wil hiermee benadrukken dat toegang tot kennis niet alleen een voorrecht is, maar ook noodzakelijk voor een goed functionerende democratie.

Museum van de Democratie met Ahmed Marcouch

De bibliotheekpas is een pasje waar iedereen wel een associatie mee heeft. Hoewel de bibliotheek het steeds zwaarder lijkt te hebben, is het een essentieel onderdeel van onze democratie, vindt Ahmed Marcouch. Daarom zet hij het pasje bij in het Museum van de Democratie.

Quote

Opeens had ik gratis toegang tot zoveel kennis.

Ahmed Marcouch

De bibliotheek

Toen Marcouch in 1979 naar Nederland kwam, stapte hij voor het eerst in zijn leven een bibliotheek binnen. "De juf nam mij mee naar de bibliotheek en daarmee ging een wereld voor me open. Opeens had ik gratis toegang tot zoveel kennis." Marcouch noemt de bibliotheek een van de mooiste uitvindingen van de menselijke beschaving.

Kennis

De reden dat de bibliotheek zo belangrijk is, heeft volgens Marcouch te maken met het feit dat het mensen toegang biedt tot informatie en kennis. "Het kunnen lezen en andere ideeën eigen kunnen maken, daar stelt de bibliotheek je toe in staat. Dat vormt je ook tot een onafhankelijk individu die kan functioneren binnen de democratie en een opvatting kan delen met anderen."

De burgemeester kan zich voorstellen dat de connectie tussen de bibliotheek en de democratie niet heel vanzelfsprekend klinkt: "Als het altijd als vanzelfsprekend is ervaren dan kan ik dat begrijpen, maar zeker als je thuis weinig hebt, dan biedt de bibliotheek je mogelijkheden."

Zo ook dus voor Marcouch, die daar naar eigen zeggen als kind veel gebruikt van heeft gemaakt: "Al die jaren dat ik niet naar school kon heb ik heel bewust ervaren, want ik wilde heel graag naar school. Toen het eenmaal kon hadden we geen boeken thuis en dan was de bibliotheek voor mij een uitkomst."

Andere inzichten

Ook kan de bibliotheek andere inzichten opleveren binnen andere culturen en godsdiensten. "Je maakt kennis met boeken die je vanuit culturele of religieuze achtergrond niet zou hebben gelezen. Bij mij zijn dat bijvoorbeeld filosofische boeken. Vanuit mijn cultuur werd het niet aangemoedigd om dat soort boeken te lezen."

Marcouch ziet dan ook dat de bibliotheek je wereld groter maakt dan die anders was geweest.

Bibliotheek onder druk

De openbare bibliotheken staan landelijk onder druk. Veel gemeenten investeren niet meer in de bibliotheek. Eerder al trok de Raad van Cultuur hierover aan de bel. Volgens Marcouch is de openbare bibliotheek iets wat we wel moeten houden.

"We hebben nog steeds kinderen in de samenleving die niet in staat zijn boeken aan te schaffen of in een netwerk zitten waar ze boeken kunnen lenen. Dan is de bibliotheek heel cruciaal voor de ontwikkeling en vorming van die autonome persoonlijkheid. Dus ik hoop dat we het blijven koesteren en niet van die vanzelfsprekendheid uitgaan."

Museum van de Democratie met Ahmed Marcouch

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie