Politiek
NOS

Brexit-deal lijkt in zicht: persconferentie verwacht

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Brexit-deal lijkt in zicht: persconferentie verwacht

Er lijkt een Brexit-deal aan te komen. Een woordvoerder van de Britse premier Johnson heeft gezegd dat een akkoord over de Brexit "binnen handbereik" ligt. In Brussel wordt ook bevestigd dat er ontwikkelingen zijn. "De lucht is zwanger van verwachting, maar we zijn er nog niet", zo laat een EU-diplomaat weten.

Premier Johnson en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zouden nog voor de Kerstdagen hun handtekeningen willen zetten. Johnson zou gisteravond belangrijke kopstukken in zijn regering en in de Conservatieve Partij hebben ingelicht over de deal. Na negen maanden onderhandelen zijn Brussel en Londen dichter bij een akkoord dan ooit.

Gisteren leek een deal nog een kwestie van uren. In de loop van de avond doken er geruchten op dat een persconferentie van Johnson naderde, maar hij verscheen niet. Hoofdonderhandelaars Barnier (EU) en Frost (VK) zouden de laatste hand leggen aan de definitieve tekst, waardoor officiƫle aankondigingen voorlopig uitblijven.

Vissen

Belangrijkste struikelblok waren de visrechten in de Britse territoriale wateren. Vissers uit de EU zouden volgens het nieuwe akkoord in het Britse water veel minder mogen vangen. Het Britse parlement en de 27 EU-lidstaten moeten het Brexit-akkoord nog wel goedkeuren.

Regeringsleiders van lidstaten van de Europese Unie worden geacht vandaag beschikbaar te zijn voor het geval er een handelsakkoord komt, zo schreef persbureau Reuters gisteren.

brexit

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie