Politiek
BNNVARA

Als het aan de PvdA ligt reizen zwangere mensen in de toekomst eerste klas

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Als het aan de PvdA ligt reizen zwangere mensen in de toekomst eerste klas

De PvdA wil dat zwangere mensen in de laatste vier maanden van hun zwangerschap gratis eerste klas mogen reizen in de trein. "Je ziet dat te weinig mensen op staan en plaats maken voor zwangere vrouwen", zegt PvdA-kamerlid Habtamu de Hoop in De Nieuws BV.

Op dit moment is het nog vrij rustig in de trein en op het perron, maar als de lockdown opgeheven wordt gaan meer mensen er op uit en dat betekent: volle treinen. "Als je zwanger bent en je moet je door een volle trein wurmen om een plek te vinden, dat moet anders. Sinds een aantal jaar hebben we priority seats, maar je ziet helaas in de praktijk dat te weinig mensen opstaan en plaats maken voor zwangere vrouwen", vertelt De Hoop.

In België is al langer een speciale regel voor zwangere mensen in de trein. Mensen kunnen een getuigschrift van de huisarts aan de conducteur laten zien waarop staat wat de vermoedelijke datum van de bevalling is en mogen gedurende de laatste vier maanden van hun zwangerschap eerste klas reizen. De Hoop wil dit Belgische model ook invoeren in Nederland. "Je wil de last niet bij een vrouw neerleggen, je wil dat ze zeker zijn van een comfortabele en fijne plek. Voor mensen met een beperking wordt ook gekeken hoe we dit in de toekomst beter kunnen doen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie