Politiek
BNNVARA

Van Kooten-Arissen: 'Ik heb besloten mijn stotteren te omarmen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van Kooten-Arissen: 'Ik heb besloten mijn stotteren te omarmen'

Op de laatste avond van de Democratische Conventie kwam een hele opvallende spreker voorbij, de 13-jarige Brayden Harrington. Biden, die net als Brayden ook stotterde als kind, gaf Brayden wat tips mee om van het stotteren af te komen. In De Nieuws BV reageert onafhankelijk kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen geëmotioneerd op de toespraak van Brayden.

Een paar maanden daarvoor had Brayden Joe Biden leren kennen tijdens een verkiezingsbijeenkomst. Voor de 13-jarige Brayden was het fijn om te zien dat iemand zoals hij, iemand die stottert, ook vicepresident kan worden. Dergelijke voorbeelden van stotterende politici zijn namelijk schaars. Hoewel Biden bijna niet meer stottert, zegt hij er nog steeds wel eens last van te hebben.

'Ik schoot helemaal vol'

Van Kooten-Arissen: "Ik schoot helemaal vol toen ik het zag. Ik heb zelf als kind heel erg gestotterd en had bijvoorbeeld bel-angst of angst om mensen in het voorbijgaan te groeten."

Het Kamerlid heeft onlangs besloten die kant van zichzelf te omarmen. Ze vindt het belangrijk dat kinderen zien dat je ook van het stotteren af kan komen. Van Kooten-Arissen: "Ik wil een inspiratie zijn voor kinderen die denken dat ze iets niet kunnen doordat ze stotteren. Je kunt echt alles bereiken, je kunt het overwinnen en je wordt er mentaal ontzettend sterk van als je het overwint."

Trucjes

Van Kooten-Arissen heeft zelf stottertherapie gehad toen ze een tiener was. Sindsdien stottert ze bijna niet meer, behalve als ze moe is. Daarvoor heeft ze, net als Biden, een aantal trucjes: "Dat is heel grappig, ik wist niet dat Biden dat ook deed, maar ik markeer mijn teksten dus ook altijd. Mijn teksten staan altijd vol met onderstrepingen en gekke aanhalingstekens. Dan weet ik altijd waar ik ben en hoef ik geen pauzes te houden in de tekst als ik dat niet wil."

Kamerlid Van Kooten-Arissen over stotteren

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie