Politiek
KRO-NCRV

'Juridisch prutswerk' avondklok: 'Dit zou Hirsch Ballin niet zijn overkomen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Juridisch prutswerk' avondklok: 'Dit zou Hirsch Ballin niet zijn overkomen'

Politiek journalist Leonard Ornstein is "verbijsterd" dat het kabinet over zoiets ingrijpends als de avondklok "juridisch prutswerk" heeft afgeleverd. Dat zegt hij in Spraakmakers.

De rechter bepaalde gisteren dus dat er per direct een streep door de avondklok moest, omdat deze wettelijk niet goed is onderbouwd. In een spoedappel werd vervolgens besloten dat de avondklok tot in ieder geval vrijdag van kracht blijft, als de zaak verder inhoudelijk wordt behandeld.

Grapperhaus

Ornstein, die onder meer politiek redacteur is bij het programma Buitenhof, vraagt zich af hoe het kan dat een departement met topjuristen onder leiding van minister Grapperhaus die als topjurist wordt gezien, dit niet hebben zien aankomen.

Er was eerder veel te doen over de bruiloft van de Grapperhaus, maar dit is volgens de journalist politiek echt een grote omissie. "Ik denk dat oud-minister Hirsch Ballin of Donner dit niet was overkomen." De Kamer moet de minister volgens hem hier flink over aan de tand voelen."

Misplaatste arrogantie

Ornstein noemt de manier waarop de juridisch wankele avondklok is ingevoerd "misplaatste arrogantie". "Er is gedacht: dat noodwetje, dat doen we maar even. Maar dit is geen klein bier. Dit is een grote, ingrijpende maatregel."

Stand.nl: De avondklok moet nog even blijven

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie