Politiek
WNL

Geachte Voorzitter: Moet de landbouw krimpen om woningbouw mogelijk te maken?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geachte Voorzitter: Moet de landbouw krimpen om woningbouw mogelijk te maken?

Wat weegt zwaarder bij de inwoners van Noord-Brabant: het woonbelang of het boerenbelang? In Geachte Voorzitter van Haagse Lobby delen Brabanders hun mening.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zo is een Brabantse vrouw er groot voorstander van dat er meer landbouwgrond beschikbaar wordt gesteld voor woningbouw. "Wij hoeven echt niet voor de hele wereld landbouwproducten te maken." Een jonge Brabantse sluit zich daarbij aan. "Ook al is landbouw zeer belangrijk, er moeten meer woningen komen." Een man uit zijn zorgen over beide thema's: "De boeren moeten blijven, want als de boeren er niet zijn hebben wij niks meer te eten. De huizenbouw moet ook gewoon doorgaan."

Lokale politici vertellen hoe zij over deze stelling denken. Zo stelt CDA-gedeputeerde in Noord-Brabant Erik Ronnes dat de landbouw niet hoeft te krimpen ter bevordering van de woningbouw. Er wordt namelijk al decennialang in dezelfde verhouding gebouwd: 70 procent binnenstedelijk en 30 procent buitenstedelijk. "In de plannen richting 2030 zit het in dezelfde verhouding en dat zal ook zo blijven", verzekert Ronnes.

Het "valt best mee" hoeveel landbouwgrond daarvoor moet ruimen, zegt de CDA'er. Toch, als de woningnood erom vraagt, zal er volgens Ronnes in bepaalde gebieden toch grond vrijgemaakt moeten worden "om de balans terug te brengen. Maar daar moet je wel zuinig mee omgaan."

Krimp veestapel

"Ik wil het graag benaderen vanuit het perspectief van volksgezondheid. Wij hebben in Brabant de slechtste luchtkwaliteit. Een Brabander leeft gemiddeld een jaar korter dan iemand ergens anders in Nederland", reageert fractievoorzitter SP Noord-Brabant Nico Heijmans op de stelling.

Daarom pleit Heijmans voor krimp van de veestapel van zeker 30 procent. "Dat is ook echt nodig. Wij moeten naar minder vee. Dat wil niet zeggen dat wij naar minder boeren moeten, want dat is niet automatisch aan elkaar gekoppeld."

Fabriekswoningen

VVD-Statenlid in Noord-Brabant Wilma Dirken vindt dat er op een andere manier naar ruimte gekeken moet worden. Hoe bouwen momenteel wordt gedaan "kan veel slimmer dan wij nu doen met alleen maar stenen", zegt zij. "Bijvoorbeeld door meer in te zetten op kant-en-klare woningen of fabriekswoningen. Dat kan bijdragen aan snellere woningbouw."

Moet de landbouw krimpen om woningbouw mogelijk te maken? (13 maart 2023) - WNL Haagse Lobby

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie