Buitenland
WNL

Oud-AIVD directeur Rob Berthole: Nederlandse inlichtingendiensten moeten zelf spionagedreiging Chinese hijskranen onderzoeken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-AIVD directeur Rob Berthole: Nederlandse inlichtingendiensten moeten zelf spionagedreiging Chinese hijskranen onderzoeken

Als de Amerikaanse veiligheidsdiensten zeggen dat Chinese hijskranen in wereldhavens worden gebruikt voor spionagedoeleinden, dan moet Nederland met eigen middelen haar havens onderzoeken zegt voormalig AIVD-directeur Rob Berthole in Sven op 1. "Ik weet niet of je daar belangrijke informatie uit kunt halen, maar het zou wel kunnen."

Inlichtingendiensten waarschuwen voor nog meer spionageacties, maar niet alles wat wij hierover lezen is "volkomen betrouwbaar", stelt voormalig AIVD-directeur Rob Berthole. Wel is zeker dat China wereldwijd op grote schaal persoonsgegevens verzamelt. "China heeft enorme datahonger en hebben ook de middelen om hieraan te voldoen", zegt de oud veiligheidsman. "In Shanghai is een legereenheid van 100.000 man die dagelijks als een stofzuiger het internet afzoekt."

Nederland bestand tegen Chinese dreiging

Volgens de oud-AIVD-baas is Nederland genoeg bestand tegen spionagedreigingen vanuit China. "Met slim optreden en het stellen van prioriteiten kunnen onze diensten wel degelijk de belangrijkste elementen in de gaten houden."

Bijvoorbeeld Chinese studenten, die lessen van Nederlandse wetenschappers volgen en allerlei mogelijk gevoelige informatie verzamelen en dat vervolgens doorsturen naar het thuisfront. Wat betreft het toelaten van Chinese studenten moet Nederland "niet flauw zijn", stelt Berthole. "Je moet je goed blijven afvragen of er delen zijn van het curriculum waar je ze niet wilt toelaten.”

Rob Berthole (voormalig AIVD-baas) over spionagedreigingen vanuit China (10 maart 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie