Politiek
WNL

Jesse Klaver (GroenLinks): kerncentraleplan VVD en CDA 'duurste proefballonnetje in een campagne'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jesse Klaver (GroenLinks): kerncentraleplan VVD en CDA 'duurste proefballonnetje in een campagne'

GroenLinks-leider Jesse Klaver noemt het idee om de Nederlandse staat verantwoordelijk te maken voor de bouw en exploitatie van twee nieuwe kerncentrales "het duurste proefballonnetje van de VVD in verkiezingstijd". Het plan komt van Kamerleden Silvio Erkens (VVD) en Henri Bontenbal (CDA). De PvdA en GroenLinks zullen in de Tweede en Eerste Kamer tegen de bouw van die kerncentrales stemmen, aldus Klaver in Sven op 1.

Kernenergie is volgens Klaver de allerduurste manier van energie opwekken. Kamerlid Erkens stelt in De Telegraaf dat door de staat verantwoordelijk te maken, "de kosten juist onder controle kunnen worden gehouden". Klaver is het daar dus niet mee eens. Daarnaast is volgens Klaver een kerncentrale pas op zijn vroegst na 2040 klaar, en draagt de bouw daarmee niet bij aan de klimaatdoelen voor 2030.

Steun aan kabinet

GroenLinks steunt nu veel plannen van het kabinet in de Eerste Klaver. Klaver geeft aan dat GroenLinks dat zal blijven doen, als GroenLinks en de PvdA het inhoudelijk eens zijn met de plannen. "Ik wil zo snel mogelijk een links kabinet, maar de politiek gaat verrot aan een gepolariseerd klimaat wanneer iedere week een motie van wantrouwen wordt ingediend. Wij houden tegen wat we kunnen, maar we zijn ook niet bang om voor wetten te stemmen."

Peilingen

GroenLinks staat nu in de peilingen op hetzelfde aantal zetels als het huidige aantal nu in de Eerste Kamer. Klaver noemt dit geen stilstand. "We hebben in 2021 hele slechte verkiezingen gehad. Als je kijkt waar we van terugkomen, is het heel knap dat we weer op het niveau staan van 2019, want toen hadden we de allerslechtste uitslag ooit."

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie