Politiek
EO

Transgender Kamerlid Lisa van Ginneken: 'Op Twitter steevast met meneer aangesproken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Transgender Kamerlid Lisa van Ginneken: 'Op Twitter steevast met meneer aangesproken'

Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken (D66) stopt met het sociale medium Twitter. Over deze beslissing heeft van Ginneken enkele maanden nagedacht, zo vertelde ze in de uitzending vanavond van Dit is de Dag. Maar vanochtend kwam ze tot de slotsom dat er geen andere conclusie mogelijk was.

Lisa van Ginneken in Dit is de Dag

Alles wat Van Ginneken deed leidde tot haat en aan die dynamiek wil ze niet meer meedoen. De haat die haar ten deel viel in de berichten, betrof volgens haar altijd haar transgender-zijn. Ze omschrijft het zelf als "doelbewust sarren" en "doelbewust transgendermensen belachelijk maken". Zo werd van Ginneken steevast als meneer aangesproken.

Drek

Social media experts Stephan Lam en Andor Admiraal begrijpen de beslissing van Van Ginneken. Lam: "Als je kijkt naar de reacties die komen, die kun je bestempelen als drek. Het is persoonlijk. Het is geen dialoog meer die wordt gevoerd. Dat is helaas de werkelijkheid op Twitter."

Toch vindt Lam het wel jammer dat van Ginneken nu stopt. Met name omdat zij voor D66 ook woordvoerder Digitale Zaken is. Lam: "Mijn advies zou dan toch zijn, kijk dan naar wat wel kan in plaats van te stoppen." Lam doelt daarmee op het feit dat reacties op Twitter kunnen worden uitgezet. In dat geval kunnen mensen niet meer reageren op posts van Van Ginneken en kunnen er ook geen haatberichten meer worden verstuurd.

Beetje verknipt

Online strateeg Admiraal stelt dat politici anno 2022 helemaal niet op Twitter hoeven te zitten om zichtbaar te zijn. Daar zijn nog veel meer manieren voor. Admiraal stelt dat Twitter wat dat betreft groter wordt gemaakt dan het is. De mensen die op Twitter zitten, representeren volgens hem geen dwarsdoorsnede van de samenleving. En bovendien zou iedereen op Twitter een 'beetje verknipt' zijn.

Admiraal: "Ik reken mezelf daar ook toe. Ik heb overal een mening over. En die kun je uiten op Twitter. Maar dat is niet representatief." Daarom zou het volgens hem prima zijn als politici zeggen: ik ga vooral mijn tijd investeren in andere media.

Ster advertentie
Ster advertentie