Politiek
WNL

Oud-minister van Financiën Dijsselbloem: Heel zwak dat partijen verkiezingsprogramma niet doorrekenen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-minister van Financiën Dijsselbloem: Heel zwak dat partijen verkiezingsprogramma niet doorrekenen

Oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vindt het "heel zwak" dat partijen hun verkiezingsprogramma's niet laten doorrekenen. "Dat is een gevaarlijke ontwikkeling, want daar zeg je mee dat je je niet meer objectief onafhankelijk laat toetsen", zegt hij in het WNL-radioprogramma Sven op 1.

Oud-minister van Financiën Dijsselbloem: Heel zwak dat partijen verkiezingsprogramma niet doorrekenen

Bestaanszekerheid en armoedebestrijding is deze verkiezingen het paradepaardje van vrijwel alle politieke partijen. Het streven is om het leven aan de onderkant van de samenleving te verbeteren. Daarin pleiten partijen onder meer voor verhoging van het minimumloon, inclusief koppeling met uitkeringen en AOW.

Dijsselbloem heeft kritiek op de wijze waarop partijen dit presenteren in hun verkiezingsprogramma. "Als je zegt dat de bestaanszekerheid verbeterd moet worden en je wilt daar geld voor uittrekken, dan moet je de vraag in je verkiezingsprogramma beantwoorden waar het geld vandaan komt."

'Dat vind ik heel zwak'

Dat gebeurt echter niet. Sterker nog, sommige partijen wil hun verkiezingsprogramma niet laten doorrekenen. "Dat vind ik heel zwak. Het is een gevaarlijke ontwikkeling", stelt de voormalig financiënbewindsman.

In het verleden lieten partijen hun programma's wel doorrekenen door het Centraal Planbureau. Of door andere planbureaus, om te peilen wat de sociale en culturele gevolgen zijn. "Als partijen dat niet meer doen, zeggen zij dat zij zich niet meer objectief onafhankelijk laten toetsen", zegt Dijsselbloem. "Of dat wat zij beloven ook kunnen waarmaken."

Lastig voor de kiezer

Dit maakt het "voor de kiezer buitengewoon lastig om zelf te beoordelen of wat alles wordt beloofd realistisch is en wie het gaat betalen". Dat is volgens Dijsselbloem altijd een ingewikkelde vraag. "Daar valt altijd het front uiteen."

Dijsselbloem heeft dit in zijn tijd als minister van Financiën in Europa deze stijl van campagne voeren vaker gezien. "Alles beloven alsof alles gratis is. Alsof er geld in overvloed is." Met alle gevolgen van dien. "Vroeg of laat komen overheid en politiek altijd in grote problemen."

Jeroen Dijsselbloem (ex-minister Financiën): 'Heel zwak dat partijen verkiezingsprogramma niet doorrekenen' (18 september 2023)

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie