Binnenland
WNL

Speciale rechtbank voor militairen: ‘Ook als ze in dagelijks leven in de fout gaan’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Speciale rechtbank voor militairen: ‘Ook als ze in dagelijks leven in de fout gaan’

Waarom is er voor militairen een speciale militaire rechtbank? Dat vroeg een van de luisteraars van Het Misdaadbureau zich af. Zolang een militair in dienst is, zal hij of zij namelijk niet een reguliere rechtbank binnenwandelen. Militairen in actieve dienst komen altijd voor de militaire rechter. "Ook als je in je vrije tijd de fout ingaat, kom je voor de militaire kamer", zegt Luitenant-generaal buiten dienst Mart de Kruif in De Misdaadlijn van Het Misdaadbureau.

Video niet beschikbaar

In 1991 is de militaire kamer in het leven geroepen ter vervanging van de militaire rechtbank, ook wel de krijgsraad genoemd. De Kruif zegt dat de reden niet alleen te maken heeft met het tuchtigen van de militair, maar ook dat de rechter zich kan inleven in wat de militair meemaakt. "Je moet je als rechter kunnen inleven in de belevingswereld van de soldaat. Daarvoor moet je militaire ervaring hebben en daarom is er ook een militaire kamer opgericht."

Altijd voor de militaire rechter

De Kruif vertelt dat militairen altijd voor de militaire rechter komen, ook als ze in hun vrije tijd een fout begaan. "Dat heeft vaak te maken met wat je in dienst hebt ervaren. Wat je vaak tegenkomt zijn jongens en meiden die kampen met een posttraumatisch stresssyndroom. Dan doe je misschien wat fout bij de voetbalverenging of ergens anders, maar de oorzaken hoeven niet daar te liggen. Om dat als rechter goed integraal te kunnen bekijken, hebben ze gezegd: als je in actieve dienst bent, kom je gewoon voor de militaire kamer."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie