Politiek
BNNVARA

Nijmegen is het 'Havana aan de Waal': waar komt die linkse inborst vandaan?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Nijmegen is het 'Havana aan de Waal': waar komt die linkse inborst vandaan?

Nijmegen wordt ook wel 'Havana aan de Waal' genoemd. En dat is niet voor niets. Waar de landelijke peilingen voor de Tweede Kamerverkiezingen wijzen op winst op rechts, gaat Nijmegen tegen deze trend in. Waar komt deze linkse inborst vandaan? "Het is echt een onderwijsstad, een zorgstad", zegt Charlotte Brand, fractievoorzitter van de PvdA in Nijmegen in Dijkstra en Evenblij ter plekke.

In zo'n onderwijsstad zie je dat er over het algemeen linkser gestemd wordt, vertelt Charlotte Brand. Daarnaast is Nijmegen van oudsher een hele arme stad, zegt Hans van Hooft, fractievoorzitter van de SP in Nijmegen. Al sinds 1994 zit hij in de gemeenteraad: "Toen ik in de gemeenteraad kwam, keek ik nog eens terug in de boeken en toen zag ik gewoon dat 15.000 mensen een uitkering hadden. En toen was de stad nog een stuk kleiner. Dus dan praat je echt over 20% van de bevolking."

Volgens Quirijn Lokker, vicefractievoorzitter van GroenLinks in Nijmegen, zie je de linkse inborst van de Nijmegenaren ook terug in hoe mensen met elkaar omgaan. "Een aantal jaren geleden hadden we de vluchtelingenstroom vanuit de oorlog in Syrië. Dat geeft natuurlijk altijd heel veel gedoe door het hele land. Maar in Nijmegen zag je dat niet alleen de gemeente, maar ook de mensen zeiden: 'oké, als mensen vluchten vanwege oorlogsgevaar, dan zijn ze hier welkom'."

'Mensen zijn toch een beetje cynisch geworden'

"Je ziet dat mensen in crisistijd toch teruggrijpen op wat er voor corona was. Mensen zijn door alle gebeurtenissen het vertrouwen in de overheid kwijt, terwijl de linkse partijen toch proberen het algemene belang te dienen door de overheid en voorzieningen goed te regelen. De linkse partijen komen toch altijd met een hoopvol verhaal dat het ook anders kan, maar de mensen zijn de afgelopen tijd toch een beetje cynisch geworden", aldus Hans van Hooft.

"Heel veel mensen denken toch na al die jaren neo-liberaal beleid, dat dit deze enige manier is waarop een land bestuurd kan worden. Linkse partijen hebben het geloof dat het ook anders kan, maar dat krijgen we nog niet genoeg onder het voetlicht", voegt Quirijn Lokker toe.

Nijmegen is Havana aan de Waal

Dijkstra en Evenblij Ter Plekke

Erik Dijkstra en Frank Evenblij nemen het nieuws van de afgelopen week door. Dat doen ze vanaf een plek ergens in Nederland die in het nieuws is geweest. Met live gasten, reporter Mai Verbij, diverse rubrieken en verrassende onderwerpen. Je hoort ze elke zondagavond tussen 20:00 en 22:00 op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie