Politiek
NOSNTR

Aanval op oppositieleider in Zuid-Korea: politieke klimaat onder de loep

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aanval op oppositieleider in Zuid-Korea: politieke klimaat onder de loep

Een schokgolf ging door Zuid-Korea toen oppositieleider Lee Jae-Myung tijdens een werkbezoek aan Busan werd aangevallen en in zijn nek gestoken. De gebeurtenis vond plaats tijdens een vragensessie met journalisten, waarbij Lee bloedend op de grond belandde. Correspondent Sjoerd den Daas vertelt meer in Nieuws en Co.

"Lee Jae-Myung is geopereerd en herstelt momenteel op de Intensive Care. Hij is bij bewustzijn," meldt correspondent Sjoerd den Daas. De aanval, uitgevoerd door een man in de zestig jaar, leidde tot arrestatie. Het gebruikte grote mes was online gekocht, waardoor de daad extra alarmerend werd. De reacties op deze gewelddadige aanval zijn geschokt. President Yoon Suk Yeol veroordeelde het incident krachtig en benoemde het als een aanval op de democratie, ondanks Lee Jae-Myung als een belangrijke politieke rivaal. Ook is aangekondigd dat de beveiliging van politici zal worden opgeschroefd om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen, gezien politici vaak in de menigte staan.

'Politieke klimaat is zeer ongezond'

Dit is niet de eerste keer dat een politicus doelwit werd. Vorig jaar werd een andere aanval uitgevoerd met een hamer. Eerder werd ook Park, voormalig president, in 2006 neergestoken, wat de zorgen over de veiligheid van politieke figuren verder versterkt. Sjoerd den Daas benadrukt het zorgwekkende politieke klimaat in Zuid-Korea. "Het is een jonge democratie, maar het politieke klimaat is zeer ongezond. Aanvallen en wederzijdse beschuldigingen tussen partijen zijn gebruikelijk, maar dit mag nooit leiden tot dergelijke gewelddadige aanvallen."

De recente aanval legt de nadruk op de politieke cultuur van Zuid-Korea. Het roept vragen op over de veiligheid van politici, vooral nu er groeiende politieke spanningen heersen.

Zuid-Korea

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie