Binnenland
NOS

Staatsbezoek president Yoon: veteraan blikt terug op Korea-oorlog

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Staatsbezoek president Yoon: veteraan blikt terug op Korea-oorlog

De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol komt vandaag naar Nederland voor een staatsbezoek. Onderdeel van het programma is een ontmoeting met Nederlandse veteranen van de Korea-oorlog. Eén van hen is de 92-jarige Herman van der Leelie.

"Het was in de vijftiger jaren in Nederland heel moeilijk", vertelt Van der Leelie. "Al helemaal voor een figuur als ik, die uit Indië kwam. Ik had daar al 3,5 jaar in een jappenkamp gezeten. En hier in Nederland werden we niet vrolijk ontvangen."

"Toen brak in '50 die oorlog uit. Aangezien de Nederlandse regering geen dienstplichtige soldaten mocht sturen, zijn er vrijwilligers gestuurd. Nederland was arm, er was helemaal geen werk, het was echt niet zo best hier. Dus ik ben ook naar Korea gegaan."

Min 30 graden

"Ik kwam daar aan met een troepenschip en 's nachts zat ik al op de trein naar het front", zegt Van der Leelie. "Ik was een jongetje van net 21. En meteen lagen we onder vuur."

"De kou was niet te harden. Het vroor 30 graden en de ritssluiting van onze slaapzak mocht niet dicht. Want bij een aanval kon je met een bajonet tegen de grond worden geprikt in je slaapzak. En dus waren er mensen die bevroren vingers en tenen hadden."

Geen spijt

"Ik heb er geen spijt van. Je wordt er sowieso wijzer van. Ik wil niet zeggen dat ik trots ben dat ik daar geweest ben, maar ik ben wel blij dat ik de Zuid-Koreaanse bevolking heb kunnen helpen."

NOS Met het Oog op Morgen 11 december 2023

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie