Buitenland
NOS

Eindelijk vrede tussen Noord- en Zuid-Korea? 'Lijkt me onverstandig'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eindelijk vrede tussen Noord- en Zuid-Korea? 'Lijkt me onverstandig'

Volgens de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in kunnen Noord- en Zuid-Korea eindelijk vrede sluiten. De landen waren zeventig jaar geleden, tussen 1950 en 1953, in oorlog met elkaar. Officieel duurt die nog altijd voort, nadat de strijdende partijen niet verder kwamen dan een staakt-het-vuren. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden.

"Het is nooit slecht om een vredesverdrag te sluiten, maar er is al zeventig jaar geen oorlog tussen Noord- en Zuid-Korea. Dus het zal weinig toevoegen", zegt Breuker.

"Het lijkt meer te gaan om de erfenis van de terugtredende Zuid-Koreaanse president. Hij zit bijna aan het einde van zijn termijn en kan niet herkozen worden. Zijn hele regeerperiode heeft in het teken gestaan van toenadering tot Noord-Korea. Zo heeft hij ook Noord-Korea uitgenodigd op de Winterspelen van 2018 in Zuid-Korea. Dat is allemaal op niks uitgekomen. Dit lijkt dus zijn laatste poging om toch nog wat achter te laten."

Intentie

"Voor Noord-Korea is er heel weinig te halen om het eigen systeem op te geven en om echte vrede te sluiten. Het systeem drijft op afwijzing van het buitenland. De mensenrechtenschendingen die er worden begaan zijn integraal om het regime in het zadel te houden. Op het moment dat Noord-Korea zou toegeven, dan kan de boel in elkaar storten. Dat weet de Zuid-Koreaanse president ook wel. Dus je kunt wel vraagtekens zetten bij zijn intentie", aldus Breuker.

"Het kan ook akelige consequenties hebben, want het gaat ten koste van de Amerikaanse aanwezigheid in Zuid-Korea. Dat betekent dat Zuid-Korea zich afkeert van Amerika en zich toedraait naar China, met alle gevolgen van dien. Je ziet het nu al gebeuren dat de Zuid-Koreaanse regering meer naar Beijing kijkt dan naar Washington. Ik weet niet hoe positief dat zou zijn voor de stabiliteit in de regio."

Amerika

"Deze regering heeft heel duidelijk gekozen voor hereniging met Noord-Korea, op welke manier dan ook. Dat gaat niet gebeuren als China dwarsligt. Dat weet Seoel heel goed. Dus het is heel belangrijk om China aan boord te houden en Amerika speelt toch een minder grote rol daarin dan vroeger", vertelt Breuker.

"Maar Biden heeft zeker invloed. Als hij het vredesverdrag afwijst, zal er weinig gebeuren. Amerika is één van de partijen waarmee die vrede zal moeten worden gesloten. Het gaat niet alleen om Noord- en Zuid-Korea. Op dit moment lijkt het er wel op dat Biden in zal stemmen. Dat lijkt me onverstandig."

Beloning

"Noord-Korea hoopt zich van zijn beste kant te laten zien, maar die verwacht er wel beloond voor te worden. Ik neem aan in de vorm van voedselhulp of andere hulp. Ik las vanochtend in de Koreaanse krant dat een uit Noord-Korea gevluchte arts dat hij operaties met blote handen deed en dat de patiënt de narcose moest kopen. Dus in principe hoeven ze niks op te geven en hebben ze er alleen maar bij te winnen."

r1jn korea

Ster advertentie
Ster advertentie