Politiek
KRO-NCRV

Maxime Verhagen: Rutte moet in Brussel dreigen met veto om stikstofimpasse los te trekken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maxime Verhagen: Rutte moet in Brussel dreigen met veto om stikstofimpasse los te trekken

De voorzitter van Bouwend Nederland, Maxime Verhagen, vindt dat het kabinet bij lange na niet genoeg om dit land uit de stikstofimpasse te krijgen. Hij wil dat premier Rutte en minister Schouten naar Brussel gaan om het over de Natura-2000 gebieden te hebben. "Zet je veto in", zegt hij in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

Het duurt Verhagen allemaal veel te lang,- hij vindt dat het kabinet bij lange na niet genoeg doet voor een structurele oplossing in het stikstofdossier. "Ze zoeken vooral naar een politieke oplossing. Maar wat wil je nou? Pappen en nathouden, of een echte meerjarige, structurele oplossing?", vraagt de voorman van Bouwend Nederland zich af in gesprek met Sven Kockelmann.

"Dit kabinet doet echt onvoldoende. Voor bouw- en infra is er veel te weinig aandacht", vindt Verhagen.

'Trek een miljard per jaar uit voor natuurherstel'

"We willen een totaalpakket", zegt Verhagen, en 'trek daarvoor ruimhartig de portemonnee'. Op de 'achterkant van een sigarendoosje' schetst hij de oplossingen die het kabinet moeten gaan nemen.

"Neem het voorstel over van het Landbouw Collectief. Dan reduceer je de stikstof met 15 procent. Trek daar 1.5 miljard euro voor uit, maar maximeer die regeling niet."

"Natuurgebieden moeten robuuster en minder kwetsbaar. Dat kost structureel een miljard euro per jaar, gedurende een periode van 7 jaar. Dan voldoe je aan de Brusselse normen", vervolgt Verhagen zijn pleidooi. En hij wil een eerlijke prijs voor emissieloos bouwen. "Een elektrische generator kost 7 tot 8 keer zoveel als een dieselgenerator. Dat moet je wel willen betalen."

Maatregeling voor overbrugging

Tot slot wil Verhagen maatregelen om de bouw die nu stil ligt, omdat er geen vergunning zijn verleend, te overbruggen. "Haal groot onderhoud aan de infra die toch moeten gebeuren naar voren, zodat je de werkgelegenheid behoudt. Als die mensen weg zijn, komen ze niet meer terug. Dat zag je bij de vorige crisis."

"Zorg voor consequent, langjarig beleid. Ik begrijp niet dat er in mei vorig jaar een vergunning is verstrekt aan het bedrijf Chemours. Zij mogen 7 kilo Pfas lozen in de rivier per jaar. En een aannemer mag de grond niet verplaatsen als er 0.1 microgram Pfas in de grond zit. Dat begrijpt toch helemaal niemand meer?"

Ster advertentie
Ster advertentie