Politiek
NOS

Minister Koolmees hoopt op afspraken over vroeger pensioen voor zware beroepen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Koolmees hoopt op afspraken over vroeger pensioen voor zware beroepen

De stratenmaker, de bouwvakker, mensen bij de politie en in de gezondheidszorg. Als het aan minister Koolmees van Sociale Zaken ligt komt er een structurele regeling waarbij werknemers met een zwaar beroep na 45 dienstjaren met pensioen kunnen. De minister zei dit in het debat met de Tweede Kamer over het concept-pensioenakkoord.

Video niet beschikbaar

In het huidige concept-akkoord is voor mensen met een zwaar beroep afgesproken dat werkgevers en werknemers de komende vijf jaar samen afspraken kunnen maken.

De sociale partners willen die tijd gebruiken om een structurele regeling te bedenken die werknemers na 45 dienstjaren in staat stelt te stoppen met werken. "Ik hoop dat ze er samen toe in staat zijn om die stap te zetten", zei de minister. "Dat je rekening houdt met wanneer iemand begonnen is met werken en hoeveel jaren hij of zij heeft gewerkt."

Inzetten van AOW

Werkgevers worden, wat de minister betreft, in staat gesteld drie jaar voor de pensioendatum de AOW van hun werknemer te betalen. Dat kost 19.000 euro per jaar. Werknemers kunnen in die periode hun pensioen naar voren halen. Daarover moeten nog wel afspraken worden gemaakt in cao's.

Ook ziet de minister ruimte om bestaande mogelijkheden beter te benutten, zoals het deeltijdpensioen. Ook zou hij sparen voor verlof om eerder met pensioen te gaan fiscaal mogelijk willen maken, bijvoorbeeld bij de politie. Het zou dan gaan om maximaal 100 weken.

Niet iedereen in de Kamer is helemaal tevreden over het pensioenakkoord

Ster advertentie
Ster advertentie