Politiek
WNL

Voorzitter Veiligheidsberaad doet beroep op VVD: 'Kies de bestuurlijke weg door voor de spreidingswet te stemmen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter Veiligheidsberaad doet beroep op VVD: 'Kies de bestuurlijke weg door voor de spreidingswet te stemmen'

Dinsdag 16 januari wordt de spreidingswet behandeld in de Eerste Kamer. Voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Dordrecht Wouter Kolff doet een oproep aan zijn eigen VVD-partij om voor de spreidingswet te stemmen. "Kies de bestuurlijke weg in plaats van de politieke weg en stem voor deze wet."

Of de spreidingswet door de Eerste Kamer komt is nog maar de vraag. Kolff gaat er in Sven op 1 vanuit dat de wet het wel haalt. "De Eerste Kamer is echt iets anders dan de Tweede Kamer. In de Eerste Kamer zitten mensen die zich moeten buigen over de haalbaarheid en de uitvoerbaarheid van zo'n wet. Degenen die het moeten uitvoeren, de gemeenten, provincies en het Veiligheidsberaad hebben allemaal gezegd dat de uitvoerbaarheid goed is. Zeker nu de wet enigszins aangepast door de Tweede Kamer is voorgelegd aan de Eerste Kamer."

"Ik heb de verwachting dat een aantal senatoren, ook van de VVD, een bestuurlijke route zullen kiezen en niet de politieke", spreekt Kolff zijn hoop uit. VVD-leider Dilan Yeşilgöz wil echter de spreidingswet van tafel te vegen, maar de voorzitter van het Veiligheidsberaad kijkt daar dus 180 graden anders naar. "Dit is de politieke mening vanuit de Tweede Kamer, maar de Eerste Kamer heeft een andere rol en moet kijken naar de uitvoerbaarheid van zo'n wet. Degenen die het moeten uitvoeren, zijn mensen zoals ik, en die zeggen allemaal dat de wet juist keihard nodig is. Dus neem die nou aan."

Kolff verwacht dat er voldoende 'serieuze' en 'weldenkende' mensen in de Eerste Kamer zitten die zullen zeggen dat de wet er moet komen. "Daar ga ik echt vanuit. De gemeenten en de provincies schreeuwen erom."

Steun aan Groningse gemeenten

Door de aanhoudende asielproblematiek stapt de Groningse gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, naar de rechter. Het Veiligheidsberaad steunt de Groningse gemeenten in hun gang naar de rechter, zegt voorzitter Kolff. "Ik vind dat we met elkaar in Nederland moeten zorgen voor een behoorlijke manier van opvang. Dat hebben we de afgelopen jaren niet goed voor elkaar gekregen en daarom is deze spreidingswet zeer noodzakelijk."

Gemeente Westerwolde wil het hoge asielaantal terugdringen naar een acceptabel getal. "De gebouwen en het terrein zijn niet geschikt voor een verblijf van meer dan 2000 personen", zegt de burgemeester van Westerwolde. "Maximaal 2.000 mensen lijkt me al ontzettend veel voor een gemeente als Westerwolde", benadrukt Kolff. "Het gaat al tijden op deze manier en dat gaat over de rand. Dus als ze daar een gang naar de rechter nodig voor achten, steun ik dat." Het kort geding is op 10 januari.

Wouter Kolff (Voorzitter van het Veiligheidsberaad) doet beroep op eigen VVD-partij: 'Kies de bestuurlijke weg door voor de spreidingswet te stemmen' (9 januari 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie